• Medicamentele antivirale vor putea fi prescrise celor care sunt monitorizați acasă
  • Antibioticele nu sunt recomandate în tratarea infecțiilor virale
  • Favipiravirul este un antiviral care va fi produs din luna iunie la Cluj
  • Fabrica va produce un prim lot de 100.000 de cutii pentru uz intern

S-a schimbat protocolul de tratare a pacienților Covid-19. Cine are o formă ușoară, dar cu risc de agravare, nu mai este internat, ci va primi medicamente antivirale acasă.

Tratamentul va fi prescris de medicul de familie, același care va monitoriza starea pacientului pe toată perioada infecției. Medicul, Sandra Alexiu, spune și ce medicamente nu trebuie luate fără îndrumare.

„Antibioticele nu se dau în infecții virale, nu tratăm cu antibiotice decât situațiile în care apar complicații, suprainfectii și asta se pot vedea după niște explorări”, a explicat medicul Sandra Alexiu.

Recomandări

ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
IRANUL ATACĂ ISRAELUL
POLITICO: URSULA ARE ȘANSE MAI MICI LA C.E.
CÎRSTOIU NU SE RETRAGE
ZIUA MONDIALĂ A ARTEI
TESLA, DATĂ ÎN JUDECATĂ DE O MAMĂ

„În continuare trebuie să luăm în calcul că la un moment dat un pacient ar putea să prezinte și complicații și să trebuiască să ajungă la spital, sau medicul de familie ne va indica momentul în care să ne facem evaluarea, dacă e necesară, la spital, rămâne în continuare aceeași discuție”, a menționat Adrian Marinescu, medic infecționsit.

Ce medicamente sunt folosite în tratarea bolnavior

Unul dintre medicamentele antivirale din protocol este Favipiravirul. În curând, va fi produs la Cluj. Dragoș Damian spune că fabrica ar putea face un milion de cutii și pentru export.

„În luna iunie așteptăm să primim acordul autorităților abilitate și să putem face un prim lot de 100.000 de cutii. Asta înseamnă echivalentul aproximativ a 100.000 de pacienți, astfel încât și medicii de familie să aibă acest instrument terapeutic pentru a lupta cu infecția Covid înainte de a se ajunge în spital, în acele faze grave și critice”, a precizat Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

Cei care sunt asimptomatici sau nu au afecțiuni care ar putea să le agraveze starea, nu vor primi medicație. Pacienții care au și alte boli, trebuie să anunțe medicul de familie încă de la primele simptome.

„Acest tratament antiviral trebuie să fie administrat foarte aproape de debut, avem un interval de 7, maxim 10 zile în care să-l administrăm pentru că acest tratament împiedică pătrunderea virusului la nivelul celulelor. Degeaba îl administrăm mult mai târziu pentru că el nu va mai fi eficient”, a explicat Adrian Marinescu.