• Un bărbat care suferea de convulsii, dezorientare și „vorbea aiurea” o tenie în creier
  • Consumul de carne de porc insuficient gătită sau ținută în condiții neigienice poate provoca o astfel de infecție parazitară
  • Medicii din noul studiu de caz au spus că acesta purta paraziții de ani de zile fără simptome

Un bărbat spitalizat cu crize misterioase a fost diagnosticat cu o tenie care trăia în creierul său de zeci de ani. Consumul de carne de porc negătită corespunzător sau ținută în condiții neigienice poate provoca o astfel de infecție parazitară.

Medicii i-au spus că teniile trăiau în creierul său de ani de zile fără a fi detectate, potrivit unui studiu de caz publicat joi în The New England Journal of Medicine.

Bărbatul, în vârstă de 38 de ani, părea să fie perfect sănătos până într-o noapte, când soția sa s-a trezit și l-a găsit pe podea, tremurând și „vorbind aiurea”. El a fost spitalizat, iar medicii l-au tratat pentru o criză. Aceștia au observat că nu își revenea și nu răspundea la întrebări. Bărbatul nu avea antecedente notabile de boală, nu luase medicamente sau droguri și nu a avut niciun simptom până la crize.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Echipa medicală de la Spitalul General din Massachusetts a oferit în cele din urmă un diagnostic de cisticercoză, cunoscută și sub numele de infecție cu tenie, care a fost confirmat prin scanări ale creierului și teste de sânge. Infecțiile cu tenii pot trece neobservate ani de zile și pot ajunge la creier, provocând convulsii.

Cu două decenii mai devreme, pacientul emigrase dintr-o zonă rurală din Guatemala, unde bolile legate de paraziți sunt endemice, potrivit studiului de caz. Paraziții proveniți din consumul de carne sau pește insuficient gătit și neigienizat pot fi transmise de la o persoană la alta dacă persoanele cu infecții nu se spală pe mâini după ce merg la baie. Ouăle minuscule de paraziți se pot răspândi pe alte suprafețe sau chiar pe alimente și pot fi ingerate de altcineva, transmițând viermii.

Simptomele infecției includ tulburări digestive, pierdere în greutate și dureri abdominale. Dar parazitul nu rămâne neapărat în sistemul digestiv. Creaturile pot, de asemenea, să migreze în tot corpul, în mușchi și în creier prin fluxul sanguin, putând provoca o serie de simptome.

De exemplu, într-un caz similar de convulsii legate de paraziți din 2019, un bărbat de 43 de ani din China s-a plâns de dureri de cap, ceea ce a dus la descoperirea a sute de tenii în interiorul creierului său. Simptomele, inclusiv convulsiile, au început la aproximativ o lună după ce a mâncat o tigaie picantă de porc.

Într-un studiu de caz din 2020, o femeie s-a plâns de dureri în gât, iar medicii au găsit în amigdala ei un vierme rotund parazit lung de un centimetru, cel mai probabil cauzat de sashimi pe care l-a mâncat cu cinci zile înainte.

Cu toate acestea, poate dura, de asemenea, ani de zile până la apariția simptomelor, deoarece ouăle paraziților pot sta la pândă în interiorul corpului fără a provoca un răspuns imunitar, potrivit Ars Technica.

În regiunile în care paraziții sunt mai răspândiți, inclusiv în unele părți din Asia și America Centrală, până la jumătate din cazurile de epilepsie sunt legate de infecțiile cu tenii în creier, potrivit unui studiu. Tenia, în mod specific, poate fi găsită și în unele părți ale SUA, inclusiv în Texas, sudul Californiei și New York, potrivit studiului de caz.

Cel mai bun mod de a preveni tenia este de a găti carnea, în special carnea de porc, la o temperatură internă de cel puțin 145 până la 160 de grade Fahrenheit, potrivit CDC. Spală-te bine pe mâini și orice farfurie sau ustensile după ce ați intrat în contact cu carnea crudă.