• Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni al BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări.
  • În Regatul Unit există șase centre, primul pacient britanic care va primi vaccinul a avut doza inițială marți.
  • Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane la cancer, lăsând în același timp celulele sănătoase neatinse.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer în lume, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an. Ratele de supraviețuire în cazul celor cu forme avansate ale bolii, atunci când tumorile s-au răspândit, sunt deosebit de scăzute.

Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni al BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia.

În Regatul Unit există șase centre, situate în Anglia și Țara Galilor, primul pacient britanic care va primi vaccinul a avut doza inițială marți.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

În total, aproximativ 130 de pacienți – de la stadii incipiente, înainte de operație sau radioterapie, până la stadii avansate ale bolii sau cancer recurent – vor fi înscriși pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia. Aproximativ 20 vor fi din Regatul Unit.

Injecția utilizează ARN mesager (ARNm), similar vaccinurilor Covid-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar cu markeri tumorali din NSCLC pentru a stimula organismul să lupte împotriva celulelor canceroase care exprimă acești markeri.

Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane la cancer, lăsând în același timp celulele sănătoase neatinse.

Janusz Racz, 67 de ani, din Londra, a fost prima persoană care a primit vaccinul în Regatul Unit. A fost diagnosticat în luna mai și, la scurt timp după aceea, a început chimioterapia și radioterapia, scrie The Independent.

Omul de știință, specializat în A.I., a declarat că profesia sa l-a inspirat să ia parte la studiu. „Și eu sunt om de știință și înțeleg că progresul științei – în special în medicină – constă în faptul că oamenii sunt de acord să fie implicați în astfel de investigații”, a spus el.

Citește și