• O demisie în bloc a medicilor din secţiile de terapie intensivă ar însemna spitale blocate, spun sindicaliștii
  • În România sunt aproximativ 1.000 medici şi 850 rezidenţi în secţiile ATI
  • Anul acesta, la rezidenţiat, 14 locuri nu au fost ocupate

Medicii din secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă ameninţă că vor demisiona în bloc dacă vor avea salarii mai mici.

Asta după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, acuză că veniturile personalului medical sunt prea mari.

Unii medici se întorseseră în țară, mulțumiți de câștigurile decente. Spre exemplu, Maria Coană. Este specialist ATI și a lucrat 4 ani în Irlanda. S-a întors în România de un an şi lucrează la Spitalul Rovinari. Salariul, de aproape 3.000 euro, i s-a părut decent.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Salariul pe care o să-l primesc, de bază, o să fie cumva, la jumătate, dacă sporurile de risc pentru ATI se reduc atât de mult. Şi, pot să spun că, clar trebuie să-mi reevaluez situaţia – dacă mai accept să lucrez pe mai puţin sau nu. Bănuiesc că o să plec, din nou”, Maria Coană – medic specialist ATI.

O demisie în bloc a medicilor din secţiile de terapie intensivă ar însemna spitale blocate, spune medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica.

În România, un medic ATI se ocupă de 4 pacienţi, deşi standardul este de 2.

La ultimul examen de rezidenţiat, chiar au rămas locuri neocupate din această specialitate, pentru prima data în istorie.(…) Riscul de malpraxis, care este insuficient legiferat în România, este destul d emare, şi atunci aleg specialităţi în care acest risc este mai mic”, a afirmat Eleodor Cârstoiu – preşedintele Sindicatului Promedica.

Dacă în anii trecuţi era una dintre cele mai căutate specializări, medicii fug acum de Terapia Intensivă.

Ramona Stroe este detaşată, de 9 luni, de la Spitalul Elias din Bucureşti, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Sunt momente în care stă 30 de ore la muncă. (SINCRON)

Suntem tot timpul batjocoriţi, înjuraţi.(…) Cel puţin eu, am ajuns la epuizare, sincer vă spun. M-a afectat foarte mult şi fizic şi psihic cee ace se întâmplă aici”, a spus Ramona Stroe – medic ATI