• Președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății, prof.dr. Dorel Săndesc, anunță că medicii vor demisiona în bloc dacă li se va tăia salariul și se vor organiza în societate care va acorda servicii de specialitate spitalelor, pe bază de contract.
  • „E incalificabil ce face clasa politică”, spune el.

Prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI din MS și vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), acuză clasa politică de faptul că „e incalificabil” ca în cea mai mare criză sanitară din istoria modernă există discuții despre taierea salariile din domeniul medical și amenință că medicii ATI vor demisiona în bloc.

În cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiştii din domeniul terapiei intensive vor demisiona în bloc şi se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor, considerând incalificabil ca în plină criză sanitară clasa politică să atenteze la veniturile personalului medical. Dacă această tendință se confirmă, reacția comunității ATI va fi una pregătită de mult: demisia în bloc și organizarea noastră ca și grup/societate liberală care să ofere servicii de specialitate spitalelor”, spune specialistul ATI, pe grupul „Medici la datorie”.

Acesta precizează că s-a lucrat la această soluție „Exit” înainte de creșterea salariilor, au ost consultați juriști și chiar Consiliul Concurenței, iar propunerea a fost primită cu entuziasm de medici la Congres. Potrivit lui Dorel Săndesc, această soluție a fost adusă a cunoștința autorităților, „și sigur și această perspectivă îngrijorătoare pentru ei a contribuit la decizia majorărilor salariale”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Prof. dr. Săndesc spune că o astfel de soluție este practicată și în alte țări, iar ea ar absolvi medicii de responsabilitățile ce le revi di cauza tuturor deficiențele sistemului, „care acum ni se pun în mod nedrept în spate”.

Astfel, grupul nostru, independent, liberal, va deveni un agent mai eficient al schimbării, pentru că va impune, contractual, respectarea standardelor”, mai spune prof. dr. Săndesc.

Laura Zarafin, medic specialist ATI, spune că viața ei este pusă, zilnic, în pericol din cauza condițiilor de lucru.

„Nu e principala cauză că nu a fost niciodată. Dar ca să vii tu în pandemie și să lași măcar o umbră de îndoială că poți să scazi salariile, să ne înțelegem”, a spus Laura Zarafin.

„Faptul că noi am avut sporuri și nu am avut în salariul de bază trecut un venit decent, ca în orice țară din lumea asta, e vina tot a lor, nu a noastră”, a adăugat medicul ATI.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, o contrazice pe Raluca Turcan. Îi asigură pe medicii de la ATI că Guvernul nu ia în calcul reducerea veniturilor.