- În acest moment sunt 612 pacienți COVID internați la Terapie Intensivă.
- Spitalele din România au fost împărțite în două: COVID și non COVID
- Medicii de Terapie Intensivă cer suportul colegilor din alte specialități.
- Dr. Laura Zarafin este medic primar Terapie Intensivă la Spitalul Colentina.
- Medicii spun că sunt deja epuizați de efortul din ultimele luni.
Laura Zarafin este medic primar de terapie intensivă la spitalul Colentina din Capitală. Un medic cu peste 30 de ani de experiență, dar care abia acum experimentează epuizarea totală.
Advertisment
„Am leșinat o singură dată în costumul de protecție de când a început pandemia. S-a întâmplat după 12 ore de muncă. În secțiile de Terapie Intensivă, în mod obișnuit, sunt niște secții mai grele, doar că acum este o încărcătură și psihică, dar mai ales pe rezistența fizică a organismului, la un stres termic. Sunt foarte multe piedici pe care le avem legate de echipamentul de protecție… nu vezi bine manevrele pe care le faci, sunt unele manevreme de finețe… Nu se vede bine prin viziera aburită, adică sunt niște lucruri specifice care ne stresează în plus. Neavând aparate de aer condiționat, geamurile sunt deschise, temperaturile sunt mari. A fost groaznic toată vara, cu transpirație curgând și în gură, și în cizme și peste tot, dar aș vrea să spun ceva”, a declarat Laura Zarafin.
Asistentele și infirmierele de la ATI au dus greul
„Dincolo de medicii de la Terapie Intensivă, lumea nu vorbește de asistentele de la Terapie Intensivă și infirmiere. Din punctul meu de vedere, ele au dus, în mare parte, greul, cel puțin fizic, pentru că volumul este extraordinar de mult și ele sunt sub normate, au fost subnormate tot timpul.
Recomandări
Vizavi de volumul de muncă facem față, dar din ce în ce mai greu. Fiecare lună care trece își lasă amprenta. Se vede oboseala, nu mai este ceea ce era la început, totuși sunt șapte luni”, a conchis Laura Zarafin, medic primar de terapie intensivă la spitalul Colentina.