Medicii veterinari atrag atenția asupra ivermectinei: Nu trebuie folosită în tratarea COVID-19

Ivermectină Sursa foto: Profimedia
  • Ivermectina este un medicament veterinar utilizat în afecţiunile interne şi externe ale animalelor
  • În România această substanţă este aproabată doar pentru uz veterinar
  • Medicamentul este un antiparazitar şi se eliberează doar pe bază de reţetă

Tot mai mulţi medici veterinari atrag atenţia asupra unui nou mit în vindecarea de coronavirus. În mediul online au ajuns mai multe informaţii cu privire la efectele miraculoase pe care ivermectina, un medicament veterinar, le are în combaterea COVID-19.

Medicul veterinar Vlad Gugles a declarat că această informaţie a stârnit un adevărat fenemen în rândul oamenilor.

„Dintr-odată, de câteva zile, peste jumătate dintre persoanele care intră la noi în farmacie ne întreabă de medicamentul ăsta. Unii înţeleg că produs lipseşte pentru că a fost această cerere crescută, iar alţii cred că nu vrem să le dăm”, spune Vlad Gugles.

Medicii informează că acest medicament se eliberează doar pe bază de reţetă, tocmai din dorinţa de a evita folosirea lui în mod iresponsabil. Medicamentul prezintă grad de toxicitate, fiind un antiparazitant puternic.

„Este un medicament antiparazitar. De obicei se foloseşte pentru afecţiuni interne sau externe la animale, in general căţei, purcei sau rumegătoare. Există şi o varinată injectabilă sau pastă, care se dă pe gură la cai,” aduagă medicul.

Colegiul Medicilor Veterinari din România a făcut mai multe precizări pe acest subiect.

„Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate de către oameni. Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare romane sau de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente.”

„Produsele medicinale veterinare care contin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul si a pus un diagnostic prezumtiv.”