• Alexandru Rafila: „Mă interesează managementul spitalelor, mai puțin culoarea politică”
  • Alexandru Rafila: „Trebuie schimbată mentalitatea că orice improvizație e bună”
  • Radu Radu, inventator: „Ajungem, cu acest aparat, la o concentrație de zero virus activ”

Marți seara, invitații lui Marius Tucă la Aleph News au fost doctorul Rafila, reprezentantul României la OMS, inventatorul singurului dispozitiv din lume care nu filtrează aerul, ci îl sterilizează și actrița Rodica Mandache.

Discuția a debutat de la cazul Piatra Neamț, acolo unde, în urma incendiuului de sâmbătă seara, 10 pacienți și-au pierdut viața, iar un medic care a sărit în ajutorul pacienților a fost internat în Belgia, cu arsuri. La puțină vreme după aceasta, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru avea să iasă public cu amănunte personale din dosarul de pacient al medicului-erou.

De aici a plecat și dialogul dintre Marius Tucă și medicul Rafila. În opinia ziaristului, gestul ministrului Tătaru de a face publice amănunte personale din dosarul de pacient al medicului internat în Belgia e lipsit de deontologie profesională.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Am văzut că în cazul medicului din Piatra Neamț internat în Belgia s-a vorbit despre faptul c-ar fi fost depistat cu noul coronavirus. Mi se pare că cei care reprezintă autoritățile au încălcat flagrant confidențialitatea pacientului. Cel care a spus asta e chiar ministrul Sănătății. Mi se pare că imediat după asta trebuie să-ți dai demisia”, a spus Marius Tucă. Doctorul Alexandru Rafila a precizat că se impune un management profesionist al spitalelor, indiferent de culoarea politică:

„În privința trecerii spitalelor în subordinea Ministerului Sănătății, pe mine nu mă interesează cine le administrează. Pe mine ce mă interesează este managementul spitalului. Un inginer de tancuri a fost pus să conducă un spital de psihiatrie. Este dovada celei mai profunde politizări a managementului spitalelor, ca urmare a legii din 2006, când PNL și-a asumat acest lucru. Cred că e nevoie de management profesionist în spitale, cred că managerul de spital trebuie instruit. Trebuie să existe o echipă de management, pentru că sunt probleme de natură medicală, tehnică, alte probleme foarte complexe și e nevoie de o echipă managerială. Și mai cred că nu face bine diabolizarea PSD”, a spus acesta.

Alexandru Rafila: “Trebuie schimbată mentalitatea că orice improvizație e bună”

Cei doi au comentat pe tema gestionării pandemiei. La întrebarea lui Marius Tucă despre rezultatul măsurilor restrictive, medicul Rafila a răspuns că e nevoie de o amdinistrare locală a spitalelor, indiferent de culoarea politică.

„Pacienții au nevoie de asistență medicală, nu de culoare politică. Este foarte important să mărim capacitatea de acordare a asistenței medicale cu oxigen. Mai ales celor cu forme medii”, a comentat acesta, adăugând că este nevoie de organizarea unor centre de comandă.

„Nu cred c-ar trebui să mai existe județe care să nu poată să ofere asistență medicală pentru noul coronavirus,” spune Alexandru Rafila.

De altfel, medicul crede că e de umblat la mentalitate și mai puțin la protocol și că nu se pot aduce îmbunătățiri majore unor spitale vechi și foarte vechi:

„Cred că are legătură cu mentalitatea că orice improvizație e bună. Un prelungitor banal nu poate înlocui un echipament medical complex. Nu poți să instalezi echipament nou într-un spital vechi”, a spus acesta. Ziaristul Marius Tucă a adus în discuție mult-disputatul subiect al împărtășaniei în bisericile ortodoxe și l-a întrebat pe interlocutorul său cum comentează.

Acesta a răspuns: „Cred că un contact repetat cu un obioect contaminat de o persoană infectată poate să transmită virusul. Cred că e mai ușțor să demonstrezi că virusul se transmite decât că virusul nu poate fi transmis astfel.”

În opinia medicului Alexandru Rafila, principala sursă de contaminare în marile orașe este transportul în comun, chetsiune care a rămas nerezolvată. De asemenea, pe tema altui subiect mult-disputat, lockdown-ul de după alegeri, Rafila crede: „Trebuie să reflectăm la strategia de testare. Solicitarea pentru testare se creează. Trebuie făcute anchete epidemiologice, astfel încât creșterea incidenței să se oprească”. Acesta a spus că nu crede în închiderea piețelor agroalimentare dar crede cu tărie în „amenajarea lor”.

Radu Radu: „Am conceput acest dispozitiv pentru personalul din prima linie, care se luptă cu noul coronavirus și, mai întâi, pentru români”

Un invitat de excepție a fost și inventatorul Radu Radu, cel care, împreună cu o echipă de ingineri chimiști, a realizat un dispozitiv de respirație destinat personalului medical aflat în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Vorbim de un dispozitiv de respirație cu totul revoluționar, care nu filtrează aerul, ci-l sterilizează.

„E un aparat conceput pentru protecția personalului care lucrează în prima linie. Scopul principal este să salvăm salvatorii, să ferim persoanele care sunt foarte expuse. Actualele dispozitive de respirație, în ciuda faptului că ele rețin un număr mare de viruși și bacterii (95%), totuși, acele procente care rămân într-un timp îndelungat sunt suficiente să declanșeze boala”, a comentat inventatorul Radu Radu.


„Ideea a fost să realizăm un aparat respirator care să fie în vârful clasei respective. Pentru asta ne-am gânsdit să realizăm nu un aparat de filtrare, ci unul care să stopeze, să inactiveze virusul prin șoc termic. Ajungem, cu acest aparat, la o concentrație de zero virus activ – aer sterilizat. În aceste condiții, nu ai risc de îmbolnăvire.

Pe măsură ce crește temperatura de tratament a aerului, timpul necesar realizării sterilizării aerului scade exponențial. Acest lucru îți permite să faci în miniatură acest aparat și să-l faci portabil. El poate fi montat pe orice fel de mască, cu condiția să fie etanșă. Avem două baterii de litiu-ion care poate crește temperatura la 200 de grade.”

„Respirația prin acest dispozitiv este foarte ușoară. Aaparatul răcește aerul care a fost trata și preîncălzește aerul care intră. Încălzirea aerului se face cu cele două baterii. Aerul inspirat intră la temperatura camerei și este expirat printr-o supapă unisens. Astel, aerul expirat nunse amestecă cu aerul proaspăt inspirat.”

Cei doi au vorbit apoi despre costul unui asemenea dispozitiv.

Radu Radu a răspuns: „250 de euro. E puțin ridicat față de un dispozitiv din categoria M95, care costă 2 dolari, dar aparatul nostru nu mai necesită niciun fel de alte cheltuieli. Masca se spală. După ziua de lucru, se scufundă în hipoclorid un minut și e gata de purtat de către o altă persoană.”

„Pe câtă vreme, dacă folosim M95 (dispozitive standard de respirat), ai nevoie de două poe zi, ceea ce înseamnă 4 dolari. Ceea ce, în 250 de zile lucrătoare, înseamnă 1000 de dolari. Dispozitivul meu nu are consumabile. Îl plătești o dată și gata. Plus că se adresează tuturor tipurilor de viruși și alți agenșți patogeni. Adresa la care pot fi găsit este raduglass@hotmail.com. Deocamdată, nu avem pagină de internet. Am făcut acest aparat în bucătărie. Noi nu avem laboratoare.”