Vlad Craioveanu a avut-o invitată la „Ochii pe mine” pe dr. Alina Tănase, medic primar hematolog și președinte al Societății Române de Transplant Medular

Mitul celulelor stem

Alina Tănase: ”Celule stem recolatate la nastare se depozitateaza intr-o clinica privata, le poti folosi pe copilul nou-nascut, nu e dovedit ca le poti folosit intr-un transplant la o boala hematologica majora. Nu pot distruge boala daca copilul poate dezvolta acesta boala. Poate reface celule pentru un copil de 13 kg. In ultimii 3 -5 ani toata comunitatea medicala a dus spre minimum aceste transplanturi, s-a dezvoltat o noua procedura: putem folosi celule de la parinti, frati fara sa fie complet compatibile, 50% compatibil, gasim un apropiat compatibil, oputem lua celule de cate ori ne trebuie, celule din cordona nu isi gasesc utilitatea.!

Despre pacient și donator

Alina Tănase: ”Nu va sti niciodata nici pacientul si nici donatorul unde trimite celulele, e o retea internationala bine pusa la punct, 30 milioane de donatori inscriei sunt inscrisi in retea, important este ca avem si noi registru roman inetrconectat cu registrele intern, daca cauti cauti peste tot in Europa. Avem un registru functional, primim celule de peste tot.”

Recomandări

AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
F1 LA MONACO
ISRAELUL DISTRUGE
UNDE MERGI AZI?

Vulnerabilitatea în fața COVID

Alina Tănase: ” Mi-a fost foarte frica de acest lucru, stim putine lucruri despre acesta infectie, daca are evolutia impevizibila. Mortalitatea nu e mai mare, dar trebuie sa va spun ca pacientii dupa transplant poarta masca dupa, ei purtau masca inaint de COVID. Pacientul stie sa se spele pe mana, nu lasa masca pe jos cand e in afara casei, manaca totul fiert, as spune ca procentul celor infectati e mic.

In jur de 60% am transplantat anul acesta fata de anii trecuti. Ajunsesem sa transplantam in jur de 200 de pacienti pe an. Cred ca vom transplanta aproape 60%. Am avut acelasi numar de transplant in ianuarie si februarie, dupa care nu am mai primit celule din strainatate. Caile aeriene au fost inchise, primim pe cai aeriene, donatorii doneaza in centrele lor. Am trait momente complicate, pacientii asteptau. Recomandarile internationale au fost sa vina celulele, sa le inghetam si apoi dupa ce le avem sa ne pregatim de procedura.”

Internari la Institutul Fundeni

Alina Tănase: ”La Institutul Clinic Fundeni sunt 8.000 de internari, inseamna cu 20% mai putini, sunt mii de pacienti care vin, pentru ca au alte boli grave altele decat COVID, care nu poate astepta. Sunt enorm de multi pacienti care au nevoie de tratament, vin mai grav, asteapta mai mult ca sa vina la medic, exista reticenta de a veni la medic, cu toate ca in spital exista masti, e mai sigur sa vii la spital decat sa te duci la petrecere. Avem 15 paturi adulti, 6 pentru copii, indicatiile la transplant sunt mai putine pentru copiii.”

Despre intervenția în premieră în România, un dublu transplant de rinichi și de măduvă

Alina Tănase: ”Pacienta e foarte bine, boala i-a afectaterinichiul, a facut dializa timp de 3 ani, a avea sub 40 de ani, a venit si a spus : Mi-ati spus ca o sa fac tratament cativa ani si dupa aceea ce? Acel ceva era transplantul de maduva, era pe dializa, intr-o toxicitata asa nu poti sa o faci asa intr-o anumita situatie, ar fi ramas cu dializa toata viata. S-au aliniat astrele, a avut o sora care avrut sa ii doneze celule stem si un rinichi, o sora compatibila si sora a vrut.

Am colaborat cu Stefan Ciurea din SUA. Am cautat literatura, mai erau cazuri cu dublu transplant, pe aceesi masa se scotea si maduva si rinichiul si se punea. Am decis ca nu putem face in acelasi timp, ci unul dupa altul…In trei luni am luat celule stem si am facut transfer de maduva. Finalul a fost fericit, pacienta si-a revenit, avea celulele surorii, celulele au avzut ca organismul este ca al ei.

Nu stiu daca imi vine sa plang, cu siguranta sunt afectata sunt aproape de mine, eu povestesc ce s-a intamplat, dar pacienta a sta cu mine, cu echipa noastra zi de zi.”

Vaccinul anti-covid

Alina Tănase. ”Cred ca un vaccin ne-ar fi de foarte mare folos, nu trebuie insa sa credem ca daca vaccinul vine maine se si rezolva pandemia. Va trebui sa vedem cat de eficient este, cata imunitate ne da vaccinul si cum reactioneza vaccinul la populatia in varsta. Avem foarte multe necunoscute, va trebui sa ne obisnuim cu acest virus. Trebuie sa ne tratam pacientii, nu ii putem lasa netratati.”