• Cătălin Apostolescu, manager interimar la Institutul „Matei Balș” a fost invitatul lui Marius Tucă, marți seară, la „Marius Tucă Show”
  • Cătălin Apostolescu: „Trebuie să folosim vaccinul la maxim și să accelerăm, în măsura în care se poate, campania de vaccinare”
  • Cătălin Apostolescu: „Orice epidemie care se respectă ține între 3 și 5 ani”

Cătălin Apostolescu este manager interimar la Institutul „Matei Balș” și a sărit în flăcări pentru a-și salva pacienții, în tragedia de la Balș. Medicul a vorbit la emisiunea „Marius Tucă Show” despre valul al treilea al pandemiei, vaccinuri și când crede că vom ajunge la imunizarea colectivă.

Cătălin Apostolescu a constat că vârsta pacienților infectați cu SARS-CoV-2 a scăzut.

„Vârsta pacienților scade. Anul trecut ne era frică de bătrâni, aveau 90 de ani. Acum vedem tineri de 30, 40 de ani”, spune medicul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Pandemia este a întregii societăți. De un an de zile propovăduim măsuri de limitare a răspândirii virusului, multă lume le ignoră. Avem nevoie ca toată lumea să înțleagă că un an, doi renunțăma la concedii. În loc să ne adunăm 15 oamenii, să stăm să socilaizăm online. Dacă nu exisă acolaborarea cetățeanului, nu reușim”, crede medicul.

Cum au evoluat tratamentele COVID?

„În primele șapte luni de zile au apărut o serie de medicamente care au dovedit că au activitate moderată. Nu avem niciun medicament cert, dar chiar si aceste medicamnete pot produce mult să nu evolueze boala. Ce mai avem în plus de acum un an, este vaccinul”, a spus Cătălin Apostolescu.

„Trebuie să folosim vaccinul la maxim și să accelerăm, în măsura în care se poate, campania de vaccinare. Până nu se ajunge la 67% nu putem spera. Orice epidemie care se respectă ține între 3 și 5 ani”, susține medicul.

De asemenea, medicul a constat că majoritatea cazurilor noi de COVID-19 care ajung la spital sunt persoane infectate cu tulpina britanică.

„Putem spune că tulpina britanică a devenit dominantă. Producatorii de vaccin garantează eficacitatea de 90%. Deci 95% vor fi protejați și 5% poate nu”, spune managerul Institutului „Matei Balș”.

„Dacă avem mai multe vaccinuri așa ne mișcăm și noi mai repede. Posibil ca spre toamnă masa celor vaccinați să fie mai mare decat a celor nevaccinați.”