Medicul de familie care și-a riscat viața. Cum a tratat 42 de pacienţi cu COVID într-un cămin de bătrâni

Iată exemplul unui om altruist. Este vorba de Florin Moldovan, un medic de familie de 58 de ani. Lucrează în Centrul Medico-Social, din comuna Bivolari, judeţul Iaşi. Instituţia este plină de bolnavi cronici.

În luna august a fost depistat un focar de infectări cu COVID: 42 de pacienţi, din cei 60 internaţi şi 15 angajaţi, din cei 53 s-au infectat. Medicul nu i-a trimis la Iaşi, a preferat şă-şi rişte viaţa şi i-a tratat în centru. A fost nevoie să reorganizeze toată activitatea: au separat pacienţii negativi de cei pozitivi şi s-au făcut circuite separate. Pe 10 octombrie focarul a dispărut. De dimineaţă, de când intră în cabinet Florin Moldovan poartă non stop mască, halat, bonetă şi mănuşi.

Florin Moldovan, medic primar: „Riscul trebuie să ni-l asumăm, asta este meseria noastră. Mare parte din pacienţi sunt imobilizaţi la pat, trebuie schimbaţi, hrăniţi, ca nişte copii, cu linguriţa. O teamă şi o doză de stres am avut în această perioadă, nu poţi să te protejezi 100%. Poate să existe o bresă şi poţi să contractezi virusul“.

Pacienţii care s-au îmbolnăvit aveau peste 70 de ani şi sufereau de forme uşoare sau medii de COVID. Toţi s-au vindecat. În centru mai sunt acum 56 de pacienţi. Unul dintre ei este Alexandru Uţan, de 62 ani. Este internat cu bronho-pneumonie de aproape 1 an şi a avut nenorocul să se infecteze cu COVID. 

Alexandru Uţan, pacient: „Am simţit când am început să… am călduri aşa, după aia mi s-au înmuiat picioarele. M-am speriat, nu ştiam, dacă n-am avut niciodată. Ne-a încurajat să nu intrăm în panică, ne-a încurajat foarte mult. Am rămas aici şi a fost foarte bine, m-a îngrijit.“

Exit mobile version