• Radu Vătășescu: „Cei care au făcut infecția să facă vaccinul într-un interval de 90 de zile, eventual ghidat de nivelul anticorpilor.”
  • Radu Vătășescu: „Cred că este mult mai puțin riscant să deschizi școlile și mult mai bine pentru viitorul nației, decât să deschizi neapărat restaurantele.”
  • Radu Vătășescu: „Ar merita introdusă o formă în care să poți verifica dacă o persoană este vaccinată. În felul ăsta, acea persoană să beneficieze de toate libertățile de călătorie.”

Radu Vătășescu, medic primar cardiologie, a fost invitat joi seara, în prima parte a emisiunii „Ochii pe mine!” cu Vlad Craioveanu, de la Aleph News.

Dr. Vătășeșcu a vorbit despre provocările pe care le-a avut în perioada Covid-19, dar și despre cât de mult a influențat apariția pandemiei tratarea pacienților cu boli de inimă.

Radu Vătășescu: „Nu e foarte productiv să mă vaccinez acum când sunt protejat”

Invitatul lui Vlad Craioveanu se numără printre medicii care nu s-au vaccinat. Nu pentru că nu ar avea ceva reticențe la vaccin, ci pentru că are încă anticorpi după ce a trecut prin Covid-19. Medicul cardiolog îți spune când este indicat să faci vaccinul după ce ai trecut printr-o infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Radu Vătășescu: „Mă monitorizez și cu prima ocazie în care anticorpii vor fi sub nivelul considerat de siguranță, îmi voi face vaccinul cât și rapelul. (…) Cei care au făcut infecția să facă vaccinul într-un interval de 90 de zile, eventual ghidat de nivelul anticorpilor. Din acest motiv, nu m-am vaccinat, ținând cont că este o oarecare penurie de vaccinuri. Nu e foarte productiv să mă vaccinez acum când sunt protejat, în timp ce alții să nu beneficieze de vaccin.”

Radu Vătășescu: „Cei mai fragili sunt pacienți cu insuficiență cardiacă”

Dr.Radu Vătășescu a vorbit și despre impactul pe care îl are Covid-19 aupra inimii și, în general, asupra celor care suferă de boli cardiace. Invitatul lui Vlad Craioveanu precizează însă că, în cazul Covid-19 nu există niciodată garanții. Indiferent de vârstă și de bolile asociate. Așa că, medicul cardiolog îți dă un sfat cât se poate de franc și de realist.

Radu Vătășescu: „În general, cu cât boala cardiovasculară de bază este mai severă, cu cât rezerva de funcție a inimii este mai afectată, cu atât pacienții sunt mai la risc. Nu neapărat din pricina bolii în sine, ci din cauza faptului că o boală infecțioasă supraadăugată suprasolicită niște reserve limitate. Astfel, dacă vreți, cei mai fragili sunt pacienți cu insuficiență cardiacă avansată din diverse cauze.”

Dr.Radu Vătășescu: „Dacă poți să nu faci boala asta, este bine să nu o faci!”

Radu Vătășescu: „Nu există garanții, nu înseamnă că dacă ai 30 de ani nu poți să pățești nimic. Este o boală despre care știm destul de puțin, în ciuda unui an de evoluție. Încă învățăm despre ea. Și, da, vârstnicii sunt mai expuși. Dar, în general, dacă poți să nu faci boala asta, este bine să nu o faci.”

Dr. Radu Vătășescu: „Cine nu respectă acele reguli, trebuie să suporte și niște consecințe!”

Dr.Radu Vătășescu a vorbit și despre o eventuală condiționare a ieșirii din țară de certificatul de vaccinare. Un subiect care, de astfel, a suscitat controverse în spațiul public.

Radu Vătășescu: „Nu pot să dau pronosticuri, dar dacă mă întrebați, așa ca o părere personală, cred că atunci când este vorba de o problemă de sănătate publică care-i afectează pe ceilalți, atunci niște lucruri trebuie făcute obligatorii. Iar cine nu respectă acele reguli, trebuie să suporte și niște consecințe. Da, cred că ar merita introdusă o formă în care să poți verifica dacă o persoană este vaccinată și în felul ăsta acea persoană să beneficieze de toate libertățile de călătorie.”

Dr. Radu Vătășescu, despre redeschiderea restaurantelor: „Cred că este mult mai puțin riscant să deschizi școlile!”

„Nu vreau să fac politică, dar cred că meritam un pic de prudență, în contextul în care a apărut o tulpină mult mai infecțioasă. (…) Dacă mă întrebați, cred că este mult mai puțin riscant să deschizi școlile și mult mai bine pentru viitorul nației, decât să deschizi neapărat restaurantele.”

Care sunt previziunile Dr.Radu Vătășescu pentru următoarea perioadă și cât de important este să vaccinăm cât mai mulți oameni într-un timp cât mai scurt?

„Cu cât reușim mai repede să ne imunizăm ca să nu dăm timp acestui virus să sufere mutații, cu atât mai repede vom scăpa de noi valuri ale pandemiei sau alte pandemii, cum ne zic unii”, conchide medicul cardiolog.