Medicul șef UPU – SMURD: Numărul cazurilor COVID a crescut cu 30% în valul trei faţă de valul doi

Sursa foto: Mediafax Foto

Oricât de multe paturi de terapie intensivă s-ar crea, ele se vor ocupa instantaneu, spune şeful UPU SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţă, care atrage atenţia că în valul trei numărul pacienţilor COVID-19 este cu 30% mai mare ca în valul doi şi cei mai mulţi dezvoltă forme grave.

Bogdan Opriţă, medicul şef al UPU – SMURD Bucureşti, a declarat, duminică, faptul că aceste recorduri negative care vin după alte recorduri negative în privinţa cazurilor de COVID-19 nu arată nimic altceva decât că la un moment dat s-ar putea ca, dacă numărul pacienţilor creşte, să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă sau paturi cu oxigen.

„Avem o creştere cu 30% faţă de perioada similară din valul 2. Caracteristica pe care toată lumea trebuie să o înţeleagă este că dacă în valul 2 undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum cu greu dăm drumul la 10% din pacienţi. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen în debit mare. Avem nevoie nu numai de paturi. Avem nevoie de echipamente pe care, datorită sprijinului DSU, le-am avut. Dar mai contează şi resursa umană”, a spus dr. Opriţă.

Acesta precizează că a avut colegi care a venit şi i-au spus în faţă: „Şefule, dă-mi şi mie două zile de concediu. Nu vreau decât să dorm. Nu mai pot”.

„Resursa umană este limitată şi dacă ajungem să o forţăm poate fi pusă în situaţia de a nu mai face faţă”, spune şeful UPU SMURD Bucureşti.

Medicul Bogdan Opriţă mai spune că o altă caracteristică actuală este că şi numărul pacienţilor non-COVID a crescut şi el cu 50% în acelaşi timp cu creşterea cazurilor de COVID-19.

„Ordinul MS stabileşte foarte clar că trebuie să îngrijim ambele categorii de pacienţi, astfel încât oricâte paturi la ATI am face noi, ele se vor umple. Noi la spital (…) de la 10 paturi am ajuns la 19. S-au umplut instantaneu. În secţia de Boli Interne există 30 de paturi, dar numărul pacienţilor care ajung să fie admişi în secţia de terapie intensivă, dincolo de cei care stau în mod normal în UPU cu mult peste numărul posturilor de lucru din zona roşie, este destul de mare”, adaugă dr. Opriţă.

Acesta face apel la populaţie să colaboreze cu cadrele medicale pentru a reuşit, împreună să pună capăt pandemiei.

„Până când nu va exista o colaborare din partea populaţiei, oricât de multe măsuri am lua nu vom putea să ieşim la liman. Trebuie să înţelegeţi că avem o capacitate limitată şi că nu putem să ne dezvoltăm la infinit. (…) Până în momentul în care populaţia nu a colaborat (la celelalte pandemii din lume – n.r.) şi nu s-a organizat în sensul bun al cuvântului, de a pune stavilă anumitor lucruri care nu sunt ok în societate, nu s-a obţinut un răspuns pozitiv. De aceea eu fac apel la populaţie să participe la acest efort comun, să se vaccineze. Vaccinul ne-a adus un lucru pe care poate nu îl înţelegeţi: peste 80% după datele furnizate de cei care se ocupă de vaccinare din populaţia peste 65 de ani sau cu comorbidităţi s-a vaccinat. În acest moment nu mai avem astfel de pacienţi. Reversul medaliei este că scăzut vârsta la persoanele tinere şi sănătoase. Dar pe măsură ce aceste persoane vor fi vaccinate lucrurile vor începe poate să se stingă. Încă o dovadă a eficienţei vaccinării”, precizează dr. Bogdan Opriţă.