• După administrarea a 794.795 de doze de vaccin, au apărut 2.113 reacții minore
  • Un medic din Vâlcea a suferit prima reacție severă: o paralizie facială temporară
  • Virgil Musta: „Paralizia temporară poate să apară la 1-2 săptămâni după vaccinare

O doctorița de 32 de ani a suferit o paralizie facială temporară după rapel. Astfel de reacții adverse apar la unul din 10.000 de pacienți vaccinați.

Scrie negru pe alb în prospectul vaccinului de la Pfizer. Iar doctorul Virgil Musta a explicat că e valabil la mai multe vaccinuri. Dar, dacă ți se întâmplă și ție asta, nu trebuie să intri în panică.

Medicul Virgul Musta spune pas cu pas, ce trebuie să faci, dar și cum se manifestă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este o amorțeală a unei părți a feței, cu o cădere a buzei inferioare, la nivelul respectiv. În popular, se strâmbă gura. Și este important ca o astfel de reacție să fie declarată după care, un consult neurologic îi va recomanda terapia pentru revenirea la normal.”, a explicat medicul.

O astfel de reacție nu necesită spitalizare. Dar, recuperarea totală durează între 4 și 6 săptămâni. Până acum, în toată lumea, au fost raportate 4 cazuri de paralizie facială temporară. Predispuși sunt cei care au mai avut astfel de probleme. Pentru că, spune Musta, și anumite virusuri pot provoca aceasta reacție a organismului.

Dacă ai avut în antecedente, și nu mai ai semne de pareză, poți să faci vaccinul. Dacă ai făcut-o recent, și încă mai ai semne de pareză, este recomandabil să nu faci vaccinul, iar dacă ai făcut după prima doză de vaccin, se întrerupe vaccinarea și se recomdană re-vaccinarea, apoi, cu un alt vaccin.”, a mai spus doctorul Virgil Musta.