• Ioana Mihăilă: ,,Scopul pentru care am ales să dotăm cele 3.000 de cabinete de medici de familie este tocmai să coborâm partea de asistență medicală de bază cât mai aproape de pacient”
  • Ioana Mihăilă: ,,Dorim să ieșim din această paradigmă în care avem bani europeni, dar nu reușim tot timpul să-i cheltuim pe toți sau să-i cheltuim eficient”
  • Ioana Mihăilă: ,,Facem pași mai ales la nivel de diagnostic precoce. Evident că trebuie să facem pași mai mari și în ceea ce privește prevenția, educația”
  • Ioana Mihăilă: ,,Ce este nou și binevenit este că, în acest pachet de prevenție, este inclusă și o trimitere pentru analize de sânge și că acest analize se fac la laboratoare, în afara plafonului”

Invitată în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă vorbește despre dorința de reformare a sistemului de sănătate românesc, un sistem care a deschis, de multe ori, adevărate ,,Cutii ale Pandorei.”

Reamintim că Ioana Mihăilă a fost numită în funcția de ministru al Sănătății pe 21 aprilie 2021, din partea USR-PLUS, după ce Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Florin Cîțu.

Ioana Mihăilă – fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, la bază, medic endocrinolog – este al patrulea ministru al Sănătății în timpul pandemiei, după Victor Costache, Nelu Tătaru și Vlad Voiculescu.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Ioana Mihăilă, despre sănătatea politicii și politica sănătății

La un an și jumătate de la izbucnirea epidemiei, invitata lui Bogdan Nicolae vorbește despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – un ,,cartof fierbinte” al acestei perioade.

Cum vede actualul ministrul al Sănătății regândirea programelor de Sănătate Publică în contextul pandemiei, dar și care este strategia pentru tratarea hibelor existente în sistemul medical din România?  

Invitata lui Bogdan Nicolae devoalează ce înseamnă concret acest lucru și care va fi impactul asupra furnizorilor de servicii medicale, asupra personalului din sănătate, dar și asupra pacienților.

,,Cred că în ceea ce privește sănătatea, criteriul politic nu ar trebui să fie un domeniu de interferențe. Cred că sănătatea ar trebui să se adreseze preponderent nevoilor și nu ar trebui să fie reglată, în niciun fel de simpatii, sau de criterii politice.

Ioana Mihăilă: ,,Reformele din sănătate sunt întărite de partea de investiții”

,,Asta înseamnă un nou contract cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar și o nouă modalitate de plată, așa încât să începem să stimulăm furnizorii de servicii medicale prin a plăti și pe rezultate.

Un fel de premiu pentru acei furnizori de servicii medicale, care nu fac rabat de la calitate. Și asta este reforma fondurilor publice din Sistemul de Asigurări de Sănătate. Apoi, este reforma investițiilor în sănătate și acolo dorim să ieșim din această paradigmă în care avem bani europeni, dar nu reușim tot timpul să-i cheltuim pe toți sau să-i cheltuim eficient și acest lucru dorim să-l facem prin a doua linie de reformă. (…)  Iar a treia linie de reformă, cea care cred că reiese, de fapt, din toate recomandările de țară ale UE în ultimii ani, este reforma personalului care lucrează în sistemul sanitar. Și aici ne referim atât la partea de management, cât și partea de formare profesională.

Acestea sunt reformele, dar ele sunt întărite de partea de investiții. Și avem două mari linii de investiții. Prima, în asistența medicală prespitalicească și aici a fost pentru mine o foate importantă prioritate, tocmai pentru că am ales să investim în cabinetele medicilor de familie, în ambulatorii, în caravane și centre comunitare integrate”, explică invitata lui Bogdan Nicolae.  

Ioana Mihăilă: ,,Lucrăm la un set de propuneri axate pe prevenție”

,,De asemenea, avem în plan și o regândire a programelor de Sănătate Publică, gestionate de Ministerul Sănătații, dar și de Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât, atât partea de prevenție și de campanii de informare și comunicare să fie gestionate profesionist, cât și partea de diagnostic precoce, acele servicii de screening, să fie și finanțate corespunzător, dar să și avem niște indicatori de rezultat acolo.”

Ioana Mihăilă, despre pachetul de analize de sânge din afara plafonului: ,,Nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere!”

,,Dacă este să vorbim ce face Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a stimula prevenția, încă începând cu acest nou contract cadru care va fi aplicabil de la 1 iulie, a făcut câțiva pași importanți.

Așa cum spuneam, a crescut tariful pentru endoscopie, dar a bugetat și un pachet de servicii de prevenție la nivelul medicului de familie, aplicabile persoanelor de peste 40 de ani. Ce este nou și binevenit este că, în acest pachet de prevenție, este inclusă și o trimitere pentru analize de sânge și că acest analize se fac la laboratoare, în afara plafonului.

Adică, peste faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultații preventive, să aibă access la acele analize.” 

Ioana Mihăilă: ,,Dotarea cu investiții în aparatură de laborator permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei”

Ce spune ministrul Sănătății despre planul PNRR privind investițiile în cabinetele medicilor de familie și care vor fi schimbările concrete și beneficiile aferente?

 ,,Bogdan Nicolae: Să luăm așa cazul unei medic de familie, dintr-un oraș oarecare din România? Cam cum ar arăta, beneficiul acesta pentru un tip de cabinet de medic de familie?

Ioana Mihăilă: ,,3000 de cabinete sau de asocieri de medici de familie.Vom viza cabinetele medicilor de familie în mediul rural, pentru că acolo avem, în general, un medic de familie, cel mult doi, care se adresează populației unei comune. Dar, în mediul urban, pe măsură ce trecem în urbanul mai mare, investițiile vor viza asocierile de medici de familie, așa încât acolo unde avem o fostă policlinică, unde avem 8 medici de familie ei vor putea depune pentru un proiect de dotare a cabinetului.

Scopul pentru care am ales să dotăm cele 3000 de cabinet de medici de familie este tocmai să coborâm partea de asistență medicală de bază cât mai aproape de pacient. Și atunci am gândit această dotare cu investiții în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei.

Și vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenței medicale de specialitate, dar și în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie.”

Ioana Mihăilă: ,,Vom finanța construcțiile noi!”

Ministrul Sănătății vorbește și despre finanțările existente pentru contrucția de noi spitale sau modernizarea celor existente, punctând criteriile care dau undă verde proiectelor pentru acest tip de investiții.

Ioana Mihăilă explică faptul că, în ecuația finanțării contrucțiilor noi, criteriul legat de timp este cel mai important, în contextul în care investițiile ar trebui finalizate până în august 2026.

 ,,Aceasta este a doua linie de investiții, cea în asistența spitalicească. Am făcut un apel și ne-au fost trimise solicitările. Este vorba de construcții noi de sănătate. Noi vom finanța construcțiile noi, fie de spitale integral, fie de secții sau de clădiri care vor găzdui secții dintr-un spital.

Avem aici un criteriu legat de timp și anume faptul că investițiile ar trebui finalizate până în august 2026. Și atunci un prim criteriu de prioritizare va fi gradul de maturitate al proiectului, dacă există deja studii de fezabilitate, proiecte tehnice, pentru că acestea ne dau   perspectiva unei implementări rapide și eficiente.

Și apoi pentru aceste proiecte care îndeplinesc criteriile de maturitate vom aplica și alte filtre sau alte criterii de priorotizare, unul fiind calitatea documentațiilor tehnico-economice, pentru că vrem să ne asigurăm că aceste investiții se fac la cele mai înalte standarde de calitate, dar sunt și nisște criterii impuse de UE, legate de componenta verde, de exemplu. Trebuie să respecte anumite criterii legate de eficiența energetică.”

Digitalizarea, prioritatea zero a Ministerului Sănătății! Ioana Mihăilă: ,,În PNRR, am bugetat 400 de milioane de euro pentru componenta de digitalizare”

,,Cred că dacă este o prioritate care ar trebui să fie prioritate zero pentru Ministerul Sănătății, dar și pentru Guvern, în general, este investiția în digitalizare. Și, da, această lipsă a datelor și această lipsă a uniformității a modului de colectare și a procedurilor de colectare, și a criteriilor de calitate și de siguranță pentru furnizorii, de soft-uri medicale, de exemplu, este o vulnerabilitate. Și, din acest motiv, în PNRR, am bugetat 400 de milioane de euro penttru componenta de digitalizare.”

Ioana Mihăilă: ,,În România, suntem în urmă pe partea de prevenție și de diagnostic precoce”

Interlocutoarea lui Bogdan Nicolae recunoaște faptul că România are carențe pe partea de prevenție și de educație sanitară, lucru despre care conchide că ar trebui reparat în timp deoarece este extrem de important în ecuația a tot ceea ce înseamnă sistem de sănătate trainic și îndreptat către nevoile pacientului.

,,Cred că liniile pe care trebuie să mergem în perioada următoare sunt acestea de a recupera acest decalaj. Sunt câțiva pași pe care am început să-i facem. De exemplu, în contractul cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, am crescut tariful pentru serviciile de endoscopie, acea investigație care poate să detecteze leziunile maligne, cancerele de colon și astfel în ambulator am crescut tarifele tocmai pentru a face accesul mai ușor.

De asemenea, în alte programe cu finanțare europeană avem acțiuni de screening pentru cancerul de col uterin, care este de asemenea mult subdiagnosticat la noi în țară. În Planul Național de Redresare și Reziliență, am prevăzut inclusiv caravane care pot să efectueze screening-ul pentru cancerul mamar. Facem pași mai ales la nivel de diagnostic precoce. Evident că trebuie să facem pași mai mari și în ceea ce privește prevenția, educația”, conchide Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, invitată în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News.