• Studiul, la care au participat 28.000 de copii, 650 de profesori și 100 de școli, a analizat impactul antrenamentului de mindfulness pe o perioadă de opt ani și a constatat că tehnica nu a ajutat sănătatea mintală și bunăstarea adolescenților cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani.
  • Adulții cu risc de depresie beneficiază de pe urma învățării abilităților de mindfulness, au constatat studii anterioare, iar cercetătorii au sperat că oferirea acestor abilități tinerilor la începutul adolescenței ar fi o modalitate de a înăbuși din fașă problemele de sănătate mintală.
  • Nu a existat nicio dovadă că instruirea în materie de mindfulness în școli a fost superioară predării obișnuite în ceea ce privește evitarea problemelor de sănătate mintală după un an

Există o criză în ceea ce privește sănătatea mintală a adolescenților, iar școlile din multe țări explorează diferite modalități de a-i face pe tineri mai rezilienți.

Cu toate acestea, un proiect de cercetare din Marea Britanie, cel mai mare proiect de acest gen pe această temă, a sugerat că instruirea în materie de mindfulness în școli ar putea fi o pierdere de timp – cel puțin ca abordare universală și unică, potrivit CNN.

Studiul, la care au participat 28.000 de copii, 650 de profesori și 100 de școli, a analizat impactul antrenamentului de mindfulness pe o perioadă de opt ani și a constatat că tehnica nu a ajutat sănătatea mintală și bunăstarea adolescenților cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Autorii au sugerat investigarea altor opțiuni pentru a îmbunătăți sănătatea mintală a adolescenților.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

„Adolescența este o perioadă absolut crucială de dezvoltare”, a declarat Willem Kuyken, profesor al Fundației Sir John Ritblat Family Foundation de Mindfulness și știință psihologică la Universitatea din Oxford și unul dintre cercetătorii principali implicați în proiect. „Creierul trece prin schimbări importante și fundamentale în adolescență, care stabilesc traiectoria vieții oamenilor”.

Mindfulness-ul- benefic pentru adulți, dar mai puțini pentru copii

Adulții cu risc de depresie beneficiază de pe urma învățării abilităților de mindfulness, au constatat studii anterioare, iar cercetătorii au sperat că oferirea acestor abilități tinerilor la începutul adolescenței ar fi o modalitate de a înăbuși din fașă problemele de sănătate mintală. Iar școlile, unde tinerii își petrec cea mai mare parte a vieții lor, au fost considerate a fi locul ideal pentru a oferi aceste abilități într-un mod lipsit de stigmatizare.

Instruirea în domeniul atenției presupune învățarea modului de a fi atent, de a fi în momentul prezent și de a înțelege și gestiona sentimentele și comportamentul pentru a face față mai bine stresului și a promova o bună sănătate mintală.

„În ultimii 10 ani, a existat un mare interes (din partea) factorilor de decizie politică în această privință, iar mesajul general pe care l-am transmis factorilor de decizie politică este: fiți atenți și precauți, deoarece entuziasmul este mai mare decât dovezile”, a declarat Mark Williams, profesor emerit și director fondator al Oxford Mindfulness Centre de la Universitatea din Oxford, într-o informare de presă.

Școlile nu beneficiază suficient de pe urma acestei practici

Într-un studiu controlat randomizat – considerat standardul de aur al cercetării științifice – 41 de școli au continuat cu învățarea socal-emoțională care făcea deja parte din programa școlară standard pentru elevii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, în timp ce profesorii din alte 41 de școli au fost instruiți în predarea antrenamentului mindfulness, oferindu-le elevilor 10 lecții cu o durată de 30-50 de minute. Programul se dovedise deja eficient în câteva studii de mai mică amploare.

Nu a existat nicio dovadă că instruirea în materie de mindfulness în școli a fost superioară predării obișnuite în ceea ce privește evitarea problemelor de sănătate mintală după un an. Iar pentru cei cu probleme de sănătate mintală existente, cercetarea a indicat că ar putea înrăutăți dificultățile, sugerând că cercetările viitoare ar trebui să exploreze diferite abordări pentru diferiți copii – deși nu au existat rezultate adverse grave.

După cursul inițial, programul de mindfulness a îmbunătățit sănătatea mintală a profesorilor și a redus epuizarea, precum și unele dimensiuni ale culturii școlare, cum ar fi implicarea conducerii, o atmosferă respectuoasă și atitudini pozitive față de predare. Cu toate acestea, după un an, aceste efecte aproape dispăruseră.

Cursul a fost conceput pentru a fi urmat pe parcursul unui semestru de către copiii din primul sau al doilea an de liceu. În cadrul studiului nu a existat nicio altă predare specifică a atenției conștiente.

Analizând datele, cercetătorii au constatat că tehnica a funcționat mai bine la copiii mai mari implicați în studiu decât la cei mai tineri. Cu toate acestea, echipa de studiu a declarat că multora dintre copiii implicați pur și simplu nu le-a plăcut antrenamentul de mindfulness.

„Majoritatea elevilor nu s-au implicat în program. În medie, au exersat doar o singură dată în cele 10 săptămâni de curs. Și asta e ca și cum ai merge la sală o singură dată și ai spera că te vei pune în formă. Dar de ce nu au exersat? De ce? Pentru că mulți dintre ei au considerat că este plictisitor”, a spus Williams.

Alte abordări mai bune

Cercetătorii au sugerat că abordările bazate pe colegi pentru predarea atenției ar putea fi o alternativă mai bună (cum ar fi lecții de la studenții mai în vârstă), plus utilizarea unor lucruri precum sportul, arta, jocurile pe calculator și muzica ca vehicule pentru a preda aceste abilități.

Echipa a subliniat, de asemenea, că este extrem de important să se ia în considerare aspecte sistemice, cum ar fi privarea și inegalitatea, atunci când se încearcă să se îmbunătățească sănătatea mintală a tinerilor.

„În loc să le oferim copiilor modalități de a-și îmbunătăți pregătirea mentală, poate că ceea ce trebuie să facem este să proiectăm școlile, astfel încât întreaga școală, climatul și cultura școlii să susțină de fapt sănătatea mentală și bunăstarea tinerilor”, a declarat Kuyken în cadrul briefingului.

Ca parte a proiectului de cercetare, echipa a examinat și analizat, de asemenea, alte 66 de studii controlate randomizate ale programelor de mindfulness, care au implicat 20.100 de tineri. Cercetătorii au constatat că programele de mindfulness au condus într-adevăr la mici îmbunătățiri în ceea ce privește abilitățile de mindfulness, atenția, autocontrolul, comportamentul antisocial, anxietatea și stresul, dar că beneficiile nu au fost susținute un an mai târziu.

Pentru școlile și profesorii care au găsit utile abilitățile de mindfulness, sfatul a fost să continue.
„Nu spunem că toate cursurile de formare în domeniul mindfulness trebuie să se oprească. Dar școlile trebuie să se uite și să vadă cum este primit în școala dumneavoastră. Elevii sunt adesea cei mai buni experți în ceea ce privește ceea ce funcționează pentru ei în acest domeniu. Deci, tinerii din școala dumneavoastră se bucură de ea? Spun ei că obțin ceva de la el? Dacă da, aveți ceva ce merită păstrat. Și dacă, pe măsură ce (este) rafinată, mindfulness începe să schimbe (climatul școlar) și să reducă epuizarea profesorilor, acestea sunt importante în sine”, a spus Williams.