• Ministerul Educației cere lămuriri de la Ministerul Sănătății pe tema testării elevilor și întreabă dacă testele din salivă nu ar putea fi făcute de părinți.
  • Acordul părinților și dacă testarea se aplică și preșcolarilor sunt două dintre aspectele pe care reprezentanții MS trebuie să le clarifice.
  • MS mai întreabă dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților sau a aparținătorilor legali ai elevilor.

Ministerul Educației cere lămuriri de la Ministerul Sănătății pe tema testării elevilor și întreabă dacă testele din salivă nu ar putea fi făcute de părinți. Acordul părinților și dacă testarea se aplică și preșcolarilor sunt două dintre aspectele pe care reprezentanții MS trebuie să le clarifice.

Ministerul Educației anunță că a solicitat Ministerului Sănătății clarificări referitoare la procedura testării elevilor cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Astfel, Ministerul Educației întreabă dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali ai elevilor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal -consolidarea prevenției”, spun reprezentanții Ministerului Educației.

Ei mai întreabă dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților sau a aparținătorilor legali ai elevilor. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează Ministerului Sănătății rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise, respectiv elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia.

De asemenea, MEN solicită MS să spună dacă testele se aplică au nu și preșcolarilor, deoarece în instrucțiuni aceștia nu sunt menționați, în schimb testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

„De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică. Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal”, menționează comunicatul Ministerului Educației.