- De-a lungul anilor pentru un om bătrân este mai dificil nu numai să facă față îndatoririlor zilnice, ci și să-și monitorizeze propriul corp.
- Începe să funcționeze tot mai rău pentru bătrâni: rănile vechi se agravează, articulațiile sunt slăbite, metabolismul încetinește.
- Pe lângă modificările vizuale, îmbătrânirea corpului este observată cu un miros specific, care poate să nu fie simțit de persoana însăși, dar este neplăcut pentru ceilalți.
De-a lungul anilor, este mai dificil pentru un om bătrân nu numai să facă față îndatoririlor zilnice, ci și să-și monitorizeze propriul corp. Și dacă, cu o igienă obișnuită, mirosul corporal al unei persoane este totuși simțitor, acru-dulce, atunci un bătrân care nu menține o igienă bună poate mirosi mult mai rău.
Mirosul de bătrânețe apare de obicei la persoanele cu vârsta cuprinsă între 70-75 de ani și crește odată cu vârsta. Unul dintre motivele pentru care apare, conform oamenilor de știință japonezi, este substanța chimică 2-nonenal, a cărei concentrație la vârstnici crește de cel puțin 3 ori. 2-nonenalul este un produs al descompunerii acizilor grași nesaturați din piele și este imposibil de afectat acest proces natural.
La persoanele în vârstă, depinde și de curățenia corpului și a îmbrăcămintei, deoarece există un miros neplăcut amestecat de transpirație și alte secreții corporale. În plus, la bătrânețe problemele tractului gastro-intestinal se agravează, progresând bolile dinților și gingiilor, ceea ce nu face decât să agraveze efectul neplăcut.
Când acest miros devine prea vizibil, devine imposibil să stai aproape de persoană.
Cum să tratați mirosul neplăcut la bătrânețe
Curățarea casei
Neutralizați mirosurile nedorite prin curățare umedă regulată cu deodorante. Deși o astfel de măsură ajută doar pentru o perioadă, cu greu este posibil ca cineva să se curețe în fiecare zi. Cu toate acestea, trebuie făcută curățare săptămânală.
Neutralizator de mirosuri
Puteți folosi și deodorante de uz casnic, precum și produse pentru spălarea podelelor sau a vaselor, uleiuri aromatice și chiar suc de lămâie. Este posibil să dai casei un miros plăcut, folosind pelin uscat, frunze de ginseng sau frunze de eucalipt.
Spălătorie
Spălarea regulată a rufelor vă va scuti de un miros neplăcut constant. Dar atunci când utilizați detergenți aromatici ar trebui să țineți cont de posibile contraindicații (alergii, astm). În plus, persoanele în vârstă pot confunda hainele murdare cu cele curate din cauza neatenției sau a distragerii atenției. Trebuie să fiți atenți la asta.
La bătrânețe este greu să fii activ, pentru că la 70 de ani corpul este slăbit. Prin urmare, este dificil pentru bărbații în vârstă să efectueze chiar și procedurile de igienă de bază. Acest lucru le face dificil atât fizic, cât și moral. Prin urmare, orice ajutor trebuie să fie corect, fără a afecta vanitatea omului.
Remarcile negative sunt complet greșite. Doar dacă trăim asta pe cont propriu și suntem la anii de bătrânețe vom putea înțelege și simți cât de greu este. Este mai bine să vă asigurați că persoana iubită are întotdeauna produsele de igienă necesare.
Este important de remarcat că scăldatul la bătrânețe devine adesea o tortură din cauza pielii uscate. Prin urmare, ar trebui să utilizați săpun lichid și o cremă de duș mai bună cu pH neutru. Potrivit medicilor, bătrânii trebuie spălați la fiecare 2-3 zile. De asemenea, trebuie respectată schimbarea regulată a lenjeriei de pat.
În casa unei persoane în vârstă este nevoie de surse de aromă plăcută: un buchet de flori, lumânări parfumate. Nu numai că vor ascunde mirosul neplăcut, dar vor da și emoții plăcute. Este mai bine să cumpărați odorizante cu parfum de ierburi, copaci, ceai sau citrice. Atunci mirosul de bătrânețe de pe corp va fi aproape imperceptibil.