Mit sau realitate: Cât de sănătoasă este ciocolata neagră?

ciocolată

ciocolată

Când vine vorba de o gustare delicioasă și sățioasă, puține lucruri se pot compara cu ciocolata. Problema, desigur, este că prea multă ciocolată ne face rău.

Puțini oameni ajung la vârsta adultă fără să învețe că ciocolata trebuie consumată cu moderație.

Poate ai auzit că ciocolata neagră este versiunea sănătoasă” a acesteia, având adesea un procent de cacao de 70% sau mai mult.

Fie că ești sau nu dependent de ciocolată, este greu de negat că ciocolata are un gust minunat! Dulci și fine, cu o ușoară aromă de cofeină, deserturile cu ciocolată sunt un răsfăț popular.

Din nefericire pentru iubitorii de ciocolată dintre noi, acest deliciu nu are cea mai bună reputație când vine vorba de sănătate. Învățăm din copilărie că ciocolata trebuie consumată doar în cantități mici.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de cercetări arată că este posibil să te bucuri de ciocolată fără să te simți vinovat, pur și simplu alegând un baton cu un procent ridicat de cacao.

Ideea că ciocolata neagră este mai benefică decât cea cu lapte nu este, desigur, nouă. Ani de zile s-a crezut că așa este.

Dar abia când s-a analizat ciocolata și compușii vegetali pe care îi conține am început să înțelegem de ce se întâmplă acest lucru.

O evoluție cheie în cercetarea ciocolatei are legătură cu flavonoidele. Aceștia sunt compuși minunați care au o serie de beneficii pentru sănătate.

Cacao conține un conținut ridicat de flavonoide. Acesta este unul dintre motivele importante pentru care cercetătorii consideră că ciocolata neagră poate fi benefică pentru sănătate.

Cu toate acestea, există o altă substanță din cacao despre care cercetătorii cred că este benefică pentru sănătate, și anume teobromina, o moleculă vegetală.

Teobromina este o substanță psihoactivă din aceeași familie cu cafeina. Cu toate acestea, în general, efectele teobrominei sunt mai graduale decât cele ale cafeinei.

Potrivit lui Chris Alford, profesor de psihologie la Universitatea din vestul Angliei, dacă mănânci multă ciocolată neagră, poți avea o explozie de energie, iar teobromina poate fi mai plăcută decât versiunea cu cofeină”.

Pe lângă faptul că este o sursă de flavonoide și teobromină, ciocolata neagră este, în general, mai bogată în fibre decât alte gustări dulci și este plină de minerale esențiale.

De asemenea, în general, nu conține produse lactate, ceea ce o face o alegere mai bună pentru persoanele care sunt sensibile la produsele lactate sau care încearcă să urmeze o dietă fără lactate.

Consumul de ciocolată neagră nu este lipsit de dezavantaje, bineînțeles. Cu toate bunătățile pe care le oferă, ciocolata neagră conține și o cantitate destul de mare de grăsimi saturate.

Ciocolata neagră conține adesea unt de cacao, care este bogat în grăsimi saturate și despre care se știe că sporește riscul de boli de inimă.

În acest sens, s-ar putea ca orice beneficii pentru sănătatea inimii legate de flavonoide să fie contrabalansate de conținutul de grăsimi saturate al unor batoane de ciocolată neagră.

Inevitabil, ciocolata neagră conține, de asemenea, ceva zahăr. Bineînțeles, conținutul de zahăr al diferitelor batoane de ciocolată variază și poți alege întotdeauna una care conține mai puțin zahăr.

Pare clar că ciocolata neagră nu ar trebui să fie considerată un aliment sănătos și că la fel ca orice altceva, trebuie consumată cu moderație.

Cu toate acestea, dacă alegi între o tabletă de ciocolată cu lapte și o tabletă de ciocolată neagră, aceasta din urmă este probabil cea mai bună opțiune.

Exit mobile version