Mit sau realitate? Supa de pui chiar ajută cu adevărat împotriva răcelilor?

supa

supa

În copilăria noastră, eram tratați cu supă de pui atunci când ni se înroșea gâtul sau începeam să tușim.

Și acum, ca adulți, inhalând aroma supei și mâncând două linguri din ea, nu numai că simțim un val de căldură și sațietate, dar ne simțim și mai bine.

Sunt doar emoțiile noastre pozitive sau beneficiile supei de pui sunt reale? Se pare că supa de pui poate combate răcelile datorită cisteinei conținută în ea. Acesta este un aminoacid care subțiază mucusul din căile respiratorii și plămâni. Specialiștii sfătuiesc să fierbi puiul în apă rece și apoi supa la foc mic, fără a îndepărta spuma. Se pare că, în acest caz, este utilă.

În 1978, cercetătorii de la Mount Sinai Medical Center din SUA au efectuat un studiu prin care au decis să afle cât de bine se curăță căile nazale cu apă rece, apă caldă și supă de pui. S-a dovedit că lichidul fierbinte curăță căile respiratorii mult mai bine decât apa rece, dar supa de pui a fost cea care a fost catalogată drept „câștigătoare” în această competiție.

Desigur, nimeni nu recomandă să vă curățați nasul cu supă, dar faptul că mucusul cedează la presiunea puterii vitale a cisteinei de pui este suficient. Cu cât mucusul este eliminat mai ușor, cu atât organismul luptă mai repede împotriva virușilor care provoacă răceala.

Cum combate supa de pui inflamația?

Atunci când virușii se instalează în pasajul nazal, organismul secretă citokine. Aceste proteine acționează ca semnalizatori celulari și reglează răspunsul imunitar al organismului la agenții iritanți. De fapt, ei trag un semnal de alarmă, cerând ajutor. Sesizând starea de alertă, vasele de sânge se dilată și măresc fluxul de sânge către zona aflată în pericol.

Organismul trimite la punctul fierbinte” mai multe celule albe din sânge, principalul protector al sistemului nostru imunitar. În acest caz, fluxul sanguin intensifică lupta împotriva virusului, în care leucocitele migrează în căile respiratorii, ceea ce duce la inflamație, un răspuns la virusuri.

În mijlocul tuturor acestor lucruri, se pare că supa de pui reduce inflamația. Cercetările publicate în 2012 au raportat că substanța chimică, sub numele de carnozină, suprimă reacțiile care induc frigul. Aceeași carnozină este și un antioxidant puternic care se găsește în carnea de pui. Concentrația sa este mai mare în carnea albă decât în carnea roșie, iar curcanul conține chiar mai mult din acest antioxidant decât găina.

Se pare că proprietățile benefice ale carnozinei nu se limitează la lupta împotriva răcelii comune. Această substanță menține echilibrul acido-bazic, îmbunătățește starea pielii, ajută în lupta împotriva îmbătrânirii, crește rezistența mușchilor la efort fizic, rezistența organismului, ajută la îmbunătățirea funcției cerebrale. Surse bune de carnozină sunt ouăle și diferite tipuri de produse lactate, cum ar fi brânza de vaci.

Experții recomandă adăugarea de ceapă, morcovi, țelină, usturoi și ghimbir atunci când prepari supă de pui deoarece acestea sunt ingredientele care o fac mai benefică pentru recuperarea organismului. Morcovul este bogat în vitamina A, care întărește puterea leucocitelor și ajută în lupta cu infecțiile. Este o vitamină rezistentă care nu suferă practic niciun tratament termic.

Interesant este că un studiu din 2001 a arătat că participanții care au adăugat și usturoi la supă s-au vindecat mai repede de răceală în comparație cu cei care au folosit doar legume.

Exit mobile version