• Alina Tănase: „În Institutul Clinic Fundeni, sunt în continuare 8.000 de internări pe lună. Asta înseamnă cu 25% mai puțin decât în mod obișnuit“.
  • Alina Tănase: „Am avut un număr obișnuit de transplanturi în ianuarie și februarie, după care nu am mai primit celule din străinătate“.
  • Alina Tănase: „Puteam folosi celule stem de la părinți sau de la copii sau de la frați, fără să fie 100% compatibile, fiecare dintre noi găsim un apropiat compatibil cu noi“.

Joi seară, la „Ochii pe mine!“, Vlad Craioveanu a avut-o invitată pe prof. univ. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog și directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, dar și președinte al Societății Române de Transplant Medular.

Mitul celulelor stem

Medicul hematolog Alina Tănase îți explică de ce celulele stem recoltate la naștere nu reprezintă salvarea miraculoasă în cazul unui cancer de sânge. Iată ce îți spune prof. univ. dr. Alina Tănase:

„Celulele stem recoltate la naștere se depozitează într-o bancă privată. Le poți folosi pentru copilul nou-născut. Doar că nu este dovedit că poți folosi aceste celule într-un transplant care să vindece o boală hematologică majoră, tocmai pentru că sunt celulele proprii, nu sunt celule imunologic active care să distrugă boala, în caz că respectivul copil va dezvolta o boală. Pe de altă parte, sunt foarte puține. Reușim să recoltăm din coșeritul ombilical puține celule și astea pot reface hematopoeza pentru un copil cam de 30 de kg. Asta însemnă că ar trebui să folosim mai multe cordoane sau și din băncile publice asociate, iar în ultimii trei-cinci ani, toată comunitatea medicală aproape a dus spre minimum aceste transplanturi cu celule din cordon, fiindcă s-a dezvoltat o noua procedură, cea de haplotransplant. Adică puteam folosi celule de la părinți sau de la copii sau de la frați, fără să fie 100% compatibile, adică doar 50% compatibile, ceea ce înseamnă că fiecare dintre noi găsim un apropiat compatibil cu noi. Putem lua celule când ne trebuie, câte ne trebuie, de câte ori ne trebuie. Ceea ce înseamnă că celulele din cordon nu își găsesc utilitatea așa cum s-a spus“.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Alina Tănase îți povestește și de ce se teme pentru viața pacienților care trec printr-un transplant din cauza posibilității de a se infecta cu coronavirus. Însă pentru a ne proteja de COVID-19 există un singur antidot – vaccinul. Medicul Alina Tănase susține:

„Cred că un vaccin ar fi de foarte mare folos. Nu trebuie, însă, să ne gândim că dacă vaccinul vine mâine se și rezolvă pandemia. Va trebui să vedem cât este de eficient vaccinul, va trebui să vedem cât timp ne dă imunitate vaccinul și cum acționează acest vaccin la populația în vârstă care este cea mai afectată de acest lucru. Încă avem foarte multe necunoscute. Cu siguranță va trebui să învățăm să trăim cu acest virus și să ne tratăm pacienții în condițiile răspândirii acestui virus. Nu putem să lăsăm pacienții netratați“.

Mai puține transplanturi în pandemie

În pandemie, numărul transplanturilor efectuate la Institutul Clinic Fundeni a scăzut considerabil. Dacă din 200, de la primul transplant medular până în prezent, s-au făcut 1.500 de operații, acum pacienții stau mai mult pe lista de așteptare, pentru că depind și de măsurile de restricție impuse de alte state. 

Medicul hematolog Alina Tănase, directorul Societății Române de Transplant Medular, îți povestește cum s-a ajuns la scăderea numărul de intervenții: În jur de 60% am transplantat anul acesta față de ce transplantam anii trecuți. Ajunsesem, în ultimii ani, să transplantăm în jur de 200 de pacienți pe an. Anul acesta cred că vom transplanta aproape 60%. Am avut un număr obișnuit de transplanturi în ianuarie și februarie, după care nu am mai primit celule din străinătate. Toate căile aeriene au fost închise. Noi primim aceste celule compatibile prin căile aeriene, donatorii donează în centrele lor de acasă de la ei și noi primim doar punga cu celule cu codul de bare. Asta este tot ce știm, doar că nu au mai venit aceste celule și am trăit niște clipe complicate, pentru că pacienții așteptau, aveam deja date de transplant. Recomandările internaționale au fost să așteptăm să vină celule și să le înghețăm, să le punem în azot lichid și abia după ce le avem să ne apucăm de procedură“.

Internările la Institutul Fundeni au scăzut cu 25%

La Institutul Clinic Fundeni, activitatea medicilor merge înainte indiferent de pandemie. Dacă la alte spitale, numărul internărilor a scăzut considerabil, chiar și cu 50% față de anul trecut, aici lucrurile stau altfel. Alina Tănase îți explică de ce conducerea centrului a decis testarea pentru COVID-19 a pacienților indiferent de boala pe care o aveau:  

„În Institutul Clinic Fundeni, sunt în continuare 8.000 de internări pe lună. Sigur că asta însemană cu 25% mai puțin decât în mod obișnuit. Sunt mii de pacienți care vin pentru că au boli grave. Alte boli grave decât COVID-ul. Boli care nu pot să aștepte. Sunt enorm de mulți pacienți care au nevoie de tratament și aș zice că vin mai gravi în această perioadă, că așteaptă mai mult până se hotărăsc să vină la medic, că există această reticență a oamenilor de a veni în spital, deși, în spital, există dezinfectant, există măști. Eu cred că este mai în siguranță să vii la spital decât să mergi la o petrecere“.

75.035 de donatori în Registrul Național al Donatorilor Voluntari

Iar cei care au nevoie de un transplant medular își așteaptă rândul pentru operația care le poate aduce viața la normal, până atunci sunt doar numere pe lista de așteptare a Registrului Național al Donatorilor Voluntari. Momentan, 27 de bolnavi își așteaptă rândul. Acum sunt înregistrați în acest registru doar 75.035 de persoane care ar dona celule stem, un număr infim dacă ne uităm la numărul potențialilor dontorilor la nivel mondial – 37 de milioane. Directorul Societății Române de Transplant Medular susține că șansele de a găsi un donator compatibil 100% cresc dacă și numărul celor înscriși în registru este unul foarte mare.

Terapiile celulare, de anul viitor la Institutul Clinic Fundeni

Directorul Societății Române de Transplant Medular îți dă și o veste bună. De anul viitor pacienții Institutului Fundeni vor lupta împotriva boli prin terapiile celulare: „Merge în cazurile în care nu mai merge nimic, ai epuizat toate liniile de tratament, iar pacientul are doar evoluție nefastă. Punând celulele lui, suprinzător de la o zi la alta, el scapă de boala, este incredibil. E o revoluție în tratamentul oncologic“.