- A început testarea vaccinului Moderna pe copii, în SUA și Canada
- Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București – Ilfov, e de părere că imunizarea copiilor ar putea influența cu mult rata de infectare
- „Testarea este benefică pentru că dacă acest vaccin va fi administrat și la copii nu va face decât să scadă foarte mult transmiterea și numărul de cazuri“, spune medicul
Moderna a început să-și testeze serul pe copii, în Statele Unite și Canada. 6.750 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani sunt în faza de testare a vaccinului Moderna.
Advertisment
Vor fi două etape. În prima se testează diferite doze ale serului, iar etapa a doua presupune ca acești copii să fie monitorizați timp de un an.
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București – Ilfov, spune că după ce au fost testați, inițial, adulții și vârstnicii pentru dozele care sunt utilizate acum în centrele de vaccinare, este normal să se treacă la testarea pe copii pentru vaccinarea anti-Covid.
Recomandări
„Testarea este un fenomen normal și se întâmplă pe grupe de risc. Având în vedere că și copiii sunt o grupă de risc, pentru că sunt transmițători ai virusului, testarea nu face decât să aducă date suplimentare“, explică Sandra Alexiu.
„Studiile clinice se fac prin monitorizarea acestor pacienți îndeaproape, astfel încât să fie supravegheată orice reacție care apare“, spune medicul.
Medicul e de părere că imunizarea copiilor ar putea influența cu mult rata de infectare: „Vaccinarea unei populații din ce în ce mai mari este un lucru foarte bun pentru că influențează riscul de transmitere, deoarece copiii transmit celor din familie și celor de la școală. Testarea este benefică pentru că dacă acest vaccin va fi administrat și la copii nu va face decât să scadă foarte mult transmiterea și numărul de cazuri“.
Adrian Marinescu: „Poate că vom lua mai ușor măsura de a deschide școala fizic“
„Dacă vom avea date concrete ar trebui să fie vaccinați și cei mici“, consideră medicul Adrian Marinescu.
„Sunt multe situații în care cei mici reprezintă sursă de infecție. Ne gândim la școli. Practic, în acest fel (vaccinarea copiilor – n.r.) am putea să controlăm din punct de vedere epidemiologic și poate că vom lua mai ușor măsura de a deschide școala fizic. În plus, cei mici oricum vin foarte des în contact cu bunicii care au o vârstă avansată, boli cronice. Lucrurile astea se vor lega destul de bine de acum încolo“, explică Adrian Marinescu.
Partenerii noștri