• Moderna a anunțat pe 11 ianuarie că dezvoltă un tratament preventiv împotriva virusului Nipah
  • OMS: Modul de transmitere la oameni poate fi apoi prin doi vectori: fie direct, după ce liliacul a contaminat alimentele sau printr-o gazdă intermediară
  • În 1999, când a fost identificat pentru prima dată în Malaezia, virusul Nipah a infectat mai întâi ferme de porci

Spre sfârșitul unei amenințări? Bazat pe aceeași tehnologie ca și pentru vaccinul împotriva Covid-19, Moderna a anunțat pe 11 ianuarie că dezvoltă un tratament preventiv împotriva virusului Nipah. Această boală, care circula mai ales în Asia, are o rată de fatalitate între 40 și 75%, transmite CNEWS

Dacă ultimele alerte de la OMS datează din 2018, odată cu moartea a cel puțin 17 persoane în India, Nipah rămâne sub supraveghere intensă. Într-adevăr, OMS a plasat boala pe o listă de priorități pentru a căuta un tratament, alături de Covid-19, Ebola sau Zika.

Modul de transmitere la oameni

Liliacul fructifer este gazda naturală a acestei boli. După cum explică OMS, modul de transmitere la oameni poate fi apoi prin doi vectori: fie direct, după ce liliacul a contaminat alimentele, consumate ulterior de oameni. Sau printr-o gazdă intermediară, de obicei porcul. Au existat, de asemenea, rapoarte de transmitere de la om la om.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În 1999, când a fost identificat pentru prima dată în Malaezia, virusul Nipah a infectat mai întâi ferme de porci. Epidemia a provocat aproximativ 100 de decese până atunci.

Care sunt simptomele ?

Când o persoana este infectată, boala poate să nu provoace niciun simptom în primele câteva zile, sau chiar simptome simple asemănătoare gripei. Virusul se caracterizează ulterior prin dificultăți respiratorii severe. Boala poate provoca, de asemenea, encefalită (inflamația unei părți a creierului) și poate duce la comă.

Rămâne de văzut dacă programul Moderna va reuși să dezvolte un vaccin pentru a preveni un viitor episod epidemic al virusului.