• Violența domestică este un fenomen global
  • Motivele care duc la violență domestică au legătură cu educația și mediul de dezvoltare

Monaliza Cristea, directorul Direcției pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Domestice din cadrul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse a fost invitată în cadrul emisiunii Marius Tucă Show, unde a discutat despre impactul pe care violența domestică îl are asupra vieții unei femei.

„E un fenomen global care transcende granitele si competențele instituționale, nu este un efort singular. Este nevoie de coagularea tuturor fortelor si factorilor de decizie”, a spus Monaliza Cristea.

Motivele pentru care se ajunge la violență domestică sunt variate: educația, stereotipurile întâlnite, perpetuarea unor modele din copilărie se numără printre acestea.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Nimeni nu se naște violent din natură, din păcate poate și anumite condiții de sărăcie, adicții, alcoolul jocurile de noroc. (…) Nu e suficient să vobim de clasicul tipar al ciclului violenței. De fiecare dată revine această situație, starea de violență ajunge iar la apogeu.”, a mai spus Cristea.

Unele victime nu realizează că au și alte posibilități.

„Este foarte greu când te afli zilnic, e greu să îți dai seama că există și o altă cale. Cu siguranță trebuie să-ți salvezi viata și să apelezi la autorități”.

La liniile dedicate violenței în familie pot apela și alți membri ai familiei, victime colaterale.

„Pot suna și copiii. Copiii martori sunt definite ca victime ale violenței domestice. (…) Se produce evacuarea agresorului din acea locuință, am explicat de fiecare dată dreptul la viață este primordial, nu dreptul la prorietate”, a declarat Cristea.

Aceasta a mai punctat că femeile implicate în relații abuzive tind să ierte, iar ciclul violenței se repetă. Rănile lăsate de abuzuri pot fi nu numai dureroase, dar și costisitoare, orele necesare de terapie fiind multe și scumpe.