• 44% dintre români nu s-au vaccinat din cauza lipsei de informare.
  • Aproape un sfert dintre români spun că le e teamă de reacții adverse.
  • Mai bine de jumătate dintre români ar recomanda apropiaților vaccinarea.

75% din populația eligibilă pentru vaccinare încă este nevaccinată. Printre motivele din cauza cărora românii nu se vaccinează sunt proasta informare, teama, manipularea sau indiferența, arată o analiză a Institutului de Cercetare a Calității Vieții.

Ce cauze invocă românii?

Cei mai mulți, 44% dintre respondenţi nu s-au vaccinat din cauza lipsei de informare, manipularea sau dezinformarea (36%), precum şi ignoranţa şi indiferenţa (8%). 21% spun că le e teama de reacţiile adverse la vaccinare, inclusiv de moarte. 17% cred că serurile nu sunt eficiente și că nu au fost testate suficient 6% nu cred în existența virusului.

Un rol important îl au și opiniile pe care ni le transmitem unul altuia. Câți dintre români ar recomanda vaccinarea?

Dacă ar avea posibilitatea, ceva mai mult de jumătate (56%) dintre cetăţeni ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Categoriile de populaţie cele mai favorabile vaccinării sunt vârstnicii (67%) şi persoanele cu studii superioare (67%). Cei care nu ar face o asemenea recomandare se împart în două categorii. Pe de o parte, sunt cei care evită o recomandare fermă, iar circa trei din zece persoane nu ar da niciun sfat. Există şi o a treia categorie, care se opune vaccinării şi ar recomanda apropiaţilor să nu se vaccineze. Proporţia acestora este de circa 15%, adică peste 2 milioane de persoane.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA