• Deși majoritatea articolelor de psihologie se concentrează pe tulburările psihice mai cunoscute, cum ar fi depresia sau anxietatea, există tot felul de alte probleme psihologice care pot fi la fel de invalidante, dacă nu chiar mai mult.
  • Unul dintre cele mai curioase tulburări psihosomatice este sindromul Couvade, cunoscut și sub numele de sarcină empatică masculină.
  • Experții diferențiază sindromul Couvade de alte tulburări psihice, cum ar fi sarcina psihologică.

Această tulburare, deși aproape sigur de origine psihică, modifică în mod semnificativ hormonii bărbaților care suferă de ea.

Există bărbați care pot avea simptomele specifice unei sarcini. Potrivit experților, nu este clar de ce unii bărbați dezvoltă aceste simptome, dar mulți sugerează că ar putea avea legătură cu anxietatea legată de sarcină și de paternitatea incipientă.

Potrivit lui Alfonso Gil Sánchez, ginecolog și psihiatru, în mod tradițional, toate cercetările privind sănătatea mintală perinatală s-au axat pe femei, dar acum există tot mai multe dovezi că și bărbații trec prin schimbări alături de femei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Deși majoritatea articolelor de psihologie se concentrează pe tulburările psihice mai cunoscute, cum ar fi depresia sau anxietatea, există tot felul de alte probleme psihologice care pot fi la fel de invalidante, dacă nu chiar mai mult. Unul dintre cele mai curioase tulburări psihosomatice este sindromul Couvade, cunoscut și sub numele de sarcină empatică masculină.

Acest sindrom apare, de obicei, atunci când un cuplu are pentru prima dată un copil. În unele cazuri (între 10 și 65%, în funcție de studiul din care sunt extrase datele), tatăl suferă de diverse simptome tipice sarcinii în corpul său. De fapt, numele acestei afecțiuni provine din cuvântul francez couver, care înseamnă a incuba sau a crește și se referă la un obicei străvechi și ciudat, conform căruia, atunci când o femeie năștea, soțul se întindea cu copilul în brațe și primea felicitările rudelor și prietenilor.

Astăzi, termenul de sindrom couvade este rezervat ansamblului de manifestări psihosomatice pe care le experimentează bărbații în timpul sarcinii femeii sau în perioada postnatală.

Deși cauza exactă a acestui sindrom nu este stabilită încă, se crede că ar putea avea legătură cu un exces de empatie față de sarcina femeii și cu modificările organice pe care acest exces le poate genera.

Această tulburare, deși aproape sigur de origine psihică, modifică în mod semnificativ hormonii bărbaților care suferă de ea. Astfel, s-a constatat recent că nivelul de testosteron al celor afectați scade în cele mai multe cazuri, în timp ce prolactina (unul dintre principalii hormoni legați de sarcină) crește.

Experții diferențiază sindromul Couvade de alte tulburări psihice, cum ar fi sarcina psihologică. Aceasta din urmă apare mai ales la femei; cu toate acestea, ambele sunt clasificate ca fiind tulburări psihosomatice, adică probleme în care mintea provoacă schimbări reale în corp.

Cele mai frecvente simptome

Simptomele sindromului Couvade apar, de obicei, în jurul primelor trei luni de sarcină și, în mod normal, dispar până la nașterea copilului. Din acest motiv, sindromul Couvade nu este considerat a fi o problemă gravă, deoarece nu prezintă un risc major pentru sănătatea bărbaților care suferă de el.

Cu toate acestea, majoritatea simptomelor cauzate de sindromul Couvade pot fi foarte supărătoare. Unele dintre cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Greață și vărsături, în special dimineața.
  • Schimbări de dispoziție, iritabilitate crescută și sensibilitate emoțională accentuată.
  • Pofte și aversiune față de anumite alimente și mirosuri.
  • Modificări bruște ale greutății, atât creșterea cât și scăderea în greutate.
  • Probleme intestinale, cum ar fi diaree, flatulență sau dureri de stomac.
  • Dureri abdominale, asemănătoare unei contracții.

După cum puteți vedea, deși aceste simptome nu prezintă riscuri reale pentru sănătatea persoanelor cu acest sindrom, ele pot provoca un mare disconfort. Dar care sunt cauzele acestei tulburări?

De ce apare sindromul Couvade

Experții încă nu sunt de acord cu privire la cauzele acestei tulburări ciudate. În ultimii ani, au apărut o serie de explicații cu privire la cauzele acestei situații. Iată care sunt cele mai importante.

1- Modificări hormonale

Unii experți consideră că modificările hormonale produse în timpul sarcinii în organismul femeii ar putea afecta, la rândul lor, hormonii bărbaților, scăzându-le testosteronul și crescând, ca urmare, prolactina.

2- Empatie excesivă

Unele studii sugerează că bărbații care au tendința de a se pune excesiv de mult în locul partenerei lor pot fi mai predispuși la simptome ale acestui sindrom. Astfel, o predispoziție de a împărți povara cu mama sau o dorință de a participa activ la sarcină ar putea fi cauza problemei.

3- Anxietate și stres

O sarcină este întotdeauna o schimbare importantă în viața unui cuplu. Ca atare, poate deveni o situație stresantă și generatoare de anxietate pentru tată. Anxietatea excesivă este legată de o scădere a testosteronului, care ar putea fi una dintre cauzele simptomelor provocate de această tulburare.

4- Gelozia

În cele din urmă, unii psihologi sugerează că, la nivel inconștient, bărbații care suferă de sindromul Couvade sunt geloși fie pe mamă (pentru că simt dezvoltarea unei noi vieți în propriul corp), fie pe copil, care le-ar putea răpi rolul în viața partenerei lor. Această gelozie ar fi cauza tulburării, ca o modalitate inconștientă de a atrage atenția.