• Centenarii sunt mai rezistenți decât tinerii în fața virusului
  • Mulți dintre ei luptat mai întâi cu gripa spaniolă
  • Experții vorbesc despre „imunitatea reziduală”

Tocmai a învis coronavirusul, deși are nu mai puțin 107 ani. O femeie din Caorle a fost declarată vindecată în noaptea de Revelion, cam în aceeași perioadă cu o altă femeie, de aceeași vârstă, din Loro Piceno, s-a făcut bine, după ce s-a infectat cu COVID-19, scrie Le Figaro.

Dar aceste două cazuri nu sunt cele mai în vârstă persoane care au supraviețuit coronavirusului: anul trecut, un bărbat de 108 ani din Genova și o femeie de aceeași vârstă din Milano au reușit, de asemenea, să învins virusul.

Recordul, totuși, aparține unei femei de origine spaniolă – Maria Branyas-, născută în 1907 și rezidentă la o casă de pensionari catalană. Acesta din urmă a fost probabil infectat în timpul petrecerii organizate pentru a 113-a aniversare, dar a dezvoltat doar câteva simptome ușoare.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Mulți centenari vindecați își amintesc că au învins gripa spaniolă acum un secol

„Si dacă este din cauza imunității reziduale?”, se întreabă Claudio Franceschi, profesor la Universitatea din Bologna și unul dintre cei mai mari specialiști în centenari din lume. Chiar dacă gripa și Covid sunt cauzate de viruși diferiți, secretul acestor centenari pare să fie în sistemul lor imunitar.

Tocmai am analizat probele de sânge a doi centenari care au fost vindecați fără probleme majore”, explică Andrea Cossarizza, imunolog la Universitatea din Modena și Reggio Emilia.

În comparatie cu tinerii, ei au doar anumite proteine ​​legate de inflamatie in concentratii foarte mici. Știm că cele mai severe simptome ale Covid-ului sunt declanșate de o avalanșă de citokine: o reacție excesivă și un răspuns necoordonat al sistemului imunitar. Centenarii au o cantitate mare de substanțe antiinflamatorii care ajută la controlul intensității răspunsului imun”, afirmă specialistul.

Prin urmare, centenarii care înving Covidul au un fel de termostat care știe deja să regleze temperatura inflamației și care, confruntat cu coronavirusul, împiedică sistemul imunitar să cedeze.