Motivul pentru care OMS a sărit “Nu” și „Xi” pentru a denumi noua tulpină Omicron

Sursa: Canva
  • Varianta Omicron ar fi trebuit să se numească Xi.
  • Alegerea denumirii emană un sentiment de supunere și de autocenzură.
  • Noul șef al MI6 avertizează cu privire la utilizarea de către China a capcanelor datoriilor pentru a cumpăra influență globală.

O chestiune dificilă este, cu siguranță, numirea variantelor de Covid, precum numirea pisicilor, mai ales dacă ești Organizația Mondială a Sănătății. În clasificarea celei mai recente variante de coronavirus drept „omicron”, OMS a sărit două litere – „nu”, pentru a evita confuzia cu cuvântul „new”” și „xi” – în cuvintele lor, „a evita stigmatizarea unei regiuni”.

Este o decizie curioasă care ridică mai multe întrebări. Madeline Grant, de la The Telegraph, se întreabă ce ne vom face când vom rămâne fără litere grecești. Trecem la chirilic, babilonian, cuneiform sau trecem la scrierea cu silabe (în așteptare pentru „varianta Phi Kappa Delta”? Afacerea emană un sentiment de supunere, chiar și de autocenzură. Cine a cerut cineva celor de la OMS să facă asta? Xi Jinping, președintele chinez, poate fi un om puternic, dar nu este o regiune geografică. Având în vedere culpabilitatea Beijingului în pandemie, dacă o nouă variantă merita să fie numită după cineva, el este acela, susține cei de la The Telegraph.

Capcana datoriilor, utilizată pentru influență globală de către China

Occidentul excelează în a ignora o serie de probleme, adesea fără să i se ceară. Reporterii au înmărmurit când Donald Trump a descris Covid-19 ca fiind „virusul Chinei” la începutul pandemiei. Dovezile circumstanțiale că virusul a apărut într-un laborator au fost în mare măsură ignorate; în timp ce specialiștii care au încercat să o investigheze au fost redusi la tăcere sau numiți conspiraționisti. Faptul că putem discuta despre asta în mod relativ liber astăzi se datorează mai mult unui număr de denunțători și detectivi de internet decât oricărei agenții științifice consacrate.

Luna aceasta, Disney + s-a lansat în Hong Kong. Disney deține de ani de zile drepturile pentru serialul de desene animate The Simpsons, dar fanii au observat de curând că au omis ceva – un episod din 2005 în care familia călătorește la Beijing pentru a o ajuta pe mătușa Selma să adopte un bebelus chinez. Din nou, nu este evident dacă a fost rezultatul instruirii sau al autocenzurii, dar nimic nu ar trebui să ne surprindă.

Noul șef al MI6 a avertizat despre utilizarea de către China a „capcanelor datoriilor” pentru a cumpăra influență globală; împrumutarea banilor statelor mai mici, mai sărace, apoi apelând la aceste împrumuturi în condiții dure dacă rămân neplătite – sau pur și simplu dacă țara decide să se opună într-un fel intereselor chineze.