• Ne aflăm în plină perioadă de infecții respiratorii sezoniere, cum ar fi gripa și răcelile (la care se adaugă de aproape trei ani circulația COVID).
  • Unul dintre cele mai caracteristice simptome ale acestor afecțiuni este o producție mare de mucus nazal.
  • Aspectul mucusului și, mai ales, culorile sale, pot dezvălui informații valoroase despre starea noastră de sănătate.

Ne aflăm în plină perioadă de infecții respiratorii sezoniere, cum ar fi gripa și răcelile (la care se adaugă de aproape trei ani circulația COVID). Unul dintre cele mai caracteristice simptome ale acestor afecțiuni este o producție mare de mucus nazal. Mucusul nu are întotdeauna aceeași culoare. Aspectul său și, mai ales, culorile sale, pot dezvălui informații valoroase despre starea noastră de sănătate, după cum relatează portalul de știri Science Alert.

Mucus limpede, de culoare normală

În general, mucusul poate fi limpede, alb, gălbui, verde, roz, maro sau negru, în funcție de tipul de substanțe pe care le conține.

În mod normal, ar trebui să fie transparent. Aceasta este o substanță pe care corpul nostru o secretă pentru a hidrata și proteja așa-numitele zone mucoase”: în cazul nasului, de exemplu, de particulele iritante care se pot afla în aer. Cu alte cuvinte, dacă mucusul este transparent, în principiu nu trebuie să vă faceți griji. Cu toate acestea, dacă este produs în exces, poate fi un simptom că organismul nostru se luptă cu o răceală ușoară sau că există o anumită reacție alergică.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Mucusul alb poate fi un semn de congestie, iritație sau inflamație a țesutului nazal, de exemplu, din cauza unor factori precum deshidratarea sau o alergie. Potrivit Universității din Utah, este important să acordați atenție și altor simptome care pot apărea simultan, cum ar fi durerile sinusale sau febra.

Mucus galben sau verde, un simptom de infecție

Atunci când mucusul începe să devină mai colorat și mai colorat, acesta conține elemente care depășesc componentele sale obișnuite, de obicei ca simptom al unei infecții sau leziuni. Astfel, mucusul galben se datorează prezenței celulelor imune moarte (mai exact, a globulelor albe), ceea ce înseamnă că organismul se luptă cu un microorganism invadator.

Culoarea verde indică faptul că aceeași luptă este mai intensă și se datorează, de asemenea, prezenței în organism a celulelor imune moarte și a altor resturi celulare. De obicei, nu implică necesitatea de a consulta un specialist, deoarece acest tip de infecție este de obicei ușoară; totuși, dacă rămâne de această culoare pentru o perioadă lungă de timp (12 zile sau mai mult), ar putea indica o infecție a sinusurilor, care poate fi mai gravă.

Mucus negru sau roșu: sânge, droguri sau ciuperci

Mucusul roz sau roșiatic se datorează prezenței sângelui în mucus și, prin urmare, este un semn de leziune a țesutului nazal. Acest lucru se datorează, de obicei, uscăciunii sau iritației țesutului nazal. Mucusul maro este similar în această privință, numai că în acest caz sângele prezent în mucus este coagulat. În special, tusea cu mucus maro pentru o perioadă semnificativă de timp poate fi un semn de leziune bronșică, cum ar fi bronșita.

În cele din urmă, mucusul negru este adesea un răspuns la anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul sau consumul de droguri; sau, în cazuri mai rare, prezența unei infecții fungice. În acest caz, însă, este întotdeauna indicat să consultați un medic.

În mod similar, Biroul Medical din Manhattan subliniază că mucusul negru poate apărea și la persoanele care locuiesc în zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului.