• Medicul Virgil Musta te avertizează că debutul anului școlar va fi dificil
  • Șeful secţiei de boli infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara spune că nu putem vorbi de „zero riscuri“ în caz că îți vei trimite copilul la școală
  • Specialistul recomandă respectarea la sânge a protocoalelor

Dacă ești părinte, știi deja că debutul anului școlar va fi unul dificil. Ai și confirmarea din partea specialistului. Medicul Virgil Musta te avertizează că nu vor exista „zero riscuri“ în cazul trimiterii copiilor la şcoală.

El recomandă ca protocoalele să fie respectate la sânge: asigurarea condiţiilor pentru distanţarea copiilor în clase, evitarea activităţilor care duc la aglomerare, curățarea şi dezinfectarea suprafeţelor şi aerisirea încăperilor. În plus, fiecare unitate de învăţământ trebuie să aibă stabilite proceduri clare şi pentru situaţiile în care există copii suspecţi de a fi infectaţi.

Musta a scris un text pe Facebook în care îți vorbeşte despre reluarea cursurilor şi despre riscurile care apar.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Uite ce spune medicul: „Este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor exista zero riscuri în cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie“.

„Eu cred că este o situaţie neobişnuită, dificilă, dar care poate fi depăşită numai prin înţelegerea clară şi asumarea rolului fiecărei părţi implicate, cât şi printr-o implicare şi dialog constructiv permanent între aceste părţi. Este vorba de fapt despre un parteneriat funcţional între aceste părţi, astfel încât să nu înceapă să dea vina unii pe alţii, ci să existe implicare, responsabilitate şi comunicare transparentă continua“, a mai spus Virgil Musta.

Musta îți spune că în calitate de părinte trebuie să-ți asumi responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor şi de a nu-ți trimite la şcoală copilul cu anumite simptome sau dacă a fost în contact cu persoane depistate cu COVID-19. Trebuie să înţelegi corect şi raţional existenţa unui astfel de risc şi să analizezi bine situaţia din familie.