• Denumită E484K, această mutație este purtată de variante care au apărut în Africa de Sud și, mai recent, în Brazilia și Japonia.
  • Testele de laborator au arătat că pare să fie capabil să scadă recunoașterea virusului de către anticorpi.
  • Această perspectivă de „evadare imunitară” îi îngrijorează pe oamenii de știință, având în vedere problema eficacității vaccinului.

Această mutație este prezentă în variantele Covid, altele decât varianta britanică. Și aceasta este „cea mai îngrijorătoare dintre toate” în ceea ce privește eficacitatea vaccinului.

Varianta engleză este acum în centrul atentiei, dar o alta mutație prezentă în alte versiuni ale coronavirusului îi îngrijorează pe oamenii de știință cu privire la vaccinul împotriva Covid-19, deoarece ar putea afecta eficiența acestuia.

Denumită E484K, această mutație este purtată de variante care au apărut în Africa de Sud și, mai recent, în Brazilia și Japonia, dar nu și în varianta engleză, a cărei expansiune mondială este pe primul loc. Această mutație „este cea mai îngrijoratoare dintre toate” în ceea ce privește răspunsul imun, spune Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Variantele sunt versiuni diferite ale coronavirusului original, care apar în timp ca urmare a diferitelor mutații. Acest lucru este normal în viața unui virus, deoarece mutațiile apar atunci când se replică. Numeroase mutații ale Sars-CoV-2 au fost observate de la apariția sa, marea majoritate fără consecințe. Cu toate acestea, unii îi pot oferi un avantaj pentru supraviețuirea sa, inclusiv o transmisibilitate mai mare.

Un punct comun tuturor variantelor

Variantele care au apărut în Anglia, Africa de Sud și Japonia (aceasta din urmă prin călătorii din Brazilia) împărtășesc o mutație numită N501Y. Situată pe proteina coronavirus spike (o vârf care îi permite să intre în celule), această mutație este suspectată de a face aceste variante mai contagioase.

Există o altă suspiciune cu privire la mutația E484K. Testele de laborator au arătat că pare să fie capabil să scadă recunoașterea virusului de către anticorpi și, prin urmare, afecteaza neutralizarea acestuia. „Ca atare, poate ajuta virusul să ocolească protecția imunitară conferită de o infecție anterioară sau de vaccinare”, explică profesorul François Balloux, de la University College London, citat de organizația britanică Science Media Center.

„Evadare imunitara”

Această perspectivă de „evadare imunitară” îi îngrijorează pe oamenii de știință, având în vedere problema eficacității vaccinului. Pe 8 ianuarie, BioNTech și Pfizer, producătorii celui mai important vaccin din lume, au asigurat că este eficient împotriva mutației N501Y.

Dar verificările lor de laborator nu au acoperit E484K. Prin urmare, acestea nu sunt suficiente pentru a concluziona că eficacitatea vaccinului va fi aceeași față de variantele care îl transportă ca și împotriva virusului clasic.

În plus, un studiu publicat pe 6 ianuarie descrie cazul unei femei braziliene bolnavă de Covid în mai, apoi reinfectată în octombrie de o variantă purtătoare a mutației E484K. Această a doua infecție, mai severă decât prima, ar putea fi un semn că mutația a provocat un răspuns imun mai slab la pacient. Cu toate acestea, nu există dovezi că E484K este suficient pentru a face variante rezistente la vaccinurile actuale, spun oamenii de știință.

„Începutul problemelor”

Într-adevăr, chiar dacă se dovedește că această țintă este mai puțin recunoscută de anticorpi, alte componente ale variantelor vor rămâne, în principiu, la îndemâna lor. „Chiar dacă scăderea eficienței, în mod normal, veți avea în continuare neutralizarea virusului”, spune Vincent Enouf, de la Centrul Național de Referință pentru Virușii Respiratori de la Institutul Pasteur din Paris

„Nu cred că această mutație singură este problematică pentru vaccinuri”, adaugă imunologul Rino Rappuoli, cercetător și om de știință șef la gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK). El a semnat co-un studiu lansat pe 28 decembrie. Obiectivul său a fost de a observa apariția unei variante în laborator, prin plasarea virusului în prezența plasmei unui pacient vindecat de Covid timp de câteva săptămâni.

După mai puțin de trei luni, a apărut o variantă rezistentă la anticorpi. A purtat trei mutații, inclusiv E484K. „Trebuie să dezvoltăm vaccinuri și anticorpi capabili să controleze variantele emergente”, conchide acest studiu.

Mutația E484K „ar putea fi începutul problemelor” pentru vaccinuri, judecător la rândul său profesorul Gupta. „În acest stadiu, vaccinurile ar trebui să rămână eficace, dar ceea ce ne îngrijorează este perspectiva viitoarelor mutații care s-ar adăuga celor pe care le vedem deja ”, dezvoltă el, solicitând„ vaccinarea cât mai repede posibil oriunde în lume ”.

Confruntați cu apariția de noi variante, mai multe laboratoare au asigurat că sunt capabile să livreze rapid noi versiuni ale vaccinului lor, dacă este necesar.