- Nou-născuții au suferit mai puțină durere în timpul testelor de sânge dacă auzeau un cântec de leagăn al lui Mozart, raportează cercetătorii.
- Oamenii de știință au măsurat nivelul durerii la 100 de nou-născuți supuși unui test de sânge la călcâi.
- Scorurile sugarilor care au ascultat cântecul de leagăn au fost de 4 în timpul procedurii. Scorurile pentru sugarii care nu au auzit cântecul de leagăn au fost de 7 în timpul testelor.
Nou-născuții au suferit mai puțină durere în timpul testelor de sânge dacă auzeau un cântec de leagăn al lui Mozart, arată un nou studiu din Statele Unite, scrie The Guardian.
Procedurile medicale minore, cum ar fi injecțiile sau testele de sânge, sunt de obicei efectuate nou-născuților. În timp ce unii oameni susțin că creierul bebelușilor nu este suficient de dezvoltat pentru ca aceștia să simtă cu adevărat durerea, cercetările recente au sugerat că aceștia o experimentează precum un adult.
Dr. Saminathan Anbalagan, specialist în medicină neonatală și perinatală la spitalul universitar Thomas Jefferson din Philadelphia, SUA, care a condus noua cercetare, a declarat: „Studiile au demonstrat că experiențele timpurii ale durerii pot modifica răspunsurile fizice ale adulților mai târziu în viață și pot duce la alte rezultate adverse pe termen lung. Prin urmare, stabilirea unei metode ușoare și fiabile pentru a reduce durerea la nou-născuți este crucială”.
Oamenii de știință au măsurat nivelul durerii la 100 de nou-născuți supuși unui test de sânge, ca parte a screeningului de rutină pentru afecțiuni rare, cum ar fi fibroza chistică și tulburările metabolice moștenite. Tuturor li s-a administrat o doză mică de soluție de zahăr cu două minute înainte de procedură. 54 dintre sugari au ascultat, de asemenea, un cântec de leagăn instrumental Mozart timp de 20 de minute înainte, în timpul testelor și cinci minute după acestea.
Un investigator extern care purta căști de anulare a zgomotului a evaluat nivelul durerii bebelușilor. Acesta a folosit un sistem de scor standard care a evaluat expresiile faciale, plânsul, tiparele de respirație, mișcările membrelor și vigilența, cu un scor maxim posibil de 7.
Scorurile sugarilor care au ascultat cântecul de leagăn au fost de 4 în timpul procedurii, scăzând la zero un minut mai târziu. Scorurile pentru sugarii care nu au auzit cântecul de leagăn au fost de 7 în momentul înțepăturii călcâiului, scăzând la 5,5 după un minut și la 2 după două minute.
„Intervenția muzicală este un instrument ușor, reproductibil și ieftin pentru ameliorarea durerii de la proceduri minore la nou-născuții sănătoși, la termen”, a spus Anbalagan. „Sugerăm că studiile viitoare ar trebui, de asemenea, să ia în considerare explorarea efectelor unor intervenții similare, cum ar fi vocea parentală înregistrată în loc de muzica Mozart”, a mai adăugat cercetătoarea.
Citește și: