• Spitatul de Urgență din Sibiu a rămas fără paturi libere pentru tratarea pacienților cu Covid-19
  • Toate cele 177 de paturi sunt ocupate
  • Un pacient a fost nevoit să doarmă pe jos, pe o saltea gonflabilă

Containerele montate în urmă cu o lună din fondurile alocate de Consiliul Județean Sibiu au suplimentat capacitatea de spitalizare pentru pacienții COVID cu 52 paturi, ajungându-se, în prezent, la 177 de paturi. Marți, niciun pat nu mai este liber.

22 dintre cele 52 de paturi noi, disponibile în containerele din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, vor deveni paturi de terapie intensivă, de îndată ce se va monta o nouă stație de oxigen, care a fost achiziționată de spital și urmează să fie montată în cursul acestei săptămâni.

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Județean Sibiu, marți, în Spitalul Județean de Urgență Sibiu sunt, în prezent, 177 de paturi pentru bolnavii COVID-19, fără să existe paturi libere. Județul Sibiu are, marți, pentru a doua zi consecutiv, cea mai mare rată de infectare din țară – 6.6 la mia de locuitori.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Publicația Oraș de Sibiu relatează că un pacient în vârstă de 70 de ani, confirmat pozitiv cu Covid-19, a așteptat ore bune pentru ca personalul medical să îl preia și să primească un pat într-un salon.

„După mai bine de 8 ore de stat pe un scaun, tatăl meu nu se simțea bine deloc. I-am dus o saltea gonflabilă pe care am umflat-o în curtea spitalului și am băgat-o în container. E destul de mare, așa că a împărțit-o cu un alt pacient. Repet. Nu vreau să acuz medicii, pentru că înțeleg în ce situație dificilă sunt și ei. Dar totuși, managementul ar trebui un pic îmbunătățit. Să li se ofere celor care așteaptă condiții un pic mai bune. Niște scaune pliante sau șezlonguri, să se poată întinde cât de cât în orele în care așteaptă…verificarea stării de sănătate a celor care au și alte boli…”, a declarat fiul pacientului.

„Ne dăm seama că oricât de mult suplimentăm numărul de paturi la Spitalul Județean, nu va fi suficient dacă nu luăm și alte măsuri care să reducă fluxul de pacienți. Pe lângă măsura de a mări capacitatea altor spitale din județ de a oferi suport COVID și măsura de gestionare a cazurilor mai puțin severe de către medicii de familie, avem acum discuții și cu Crucea Roșie pentru servicii de îngrijire la domiciliu în colaborare cu spitalul. Nu aș vrea să neglijăm deloc importanța măsurilor de prevenire a infectărilor, inclusiv în interiorul spitalelor și centrelor rezidențiale. Cel mai sigur mod de a degreva spitalele este să reducem sursele de infectare, iar aici e nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Spitalul nu deservește doar pacienții de SARS-COV 2, spre deosebire de primăvara acestui an, când spitalul a fost desemnat de Ministerul Sănătății spital COVID, iar activitatea celorlalte secții a fost fie restrânsă, fie relocată, în prezent majoritatea secțiilor funcționează, tocmai pentru a putea acoperi și alte patologii.

În acest context, mai multe firme au donat spitalului containere cuplate încălzite, pentru fi utilizate pe perioada pandemiei.