• Noi experimente aduc dovezi că Vaccinul COVID-19 nu afectează sarcina sau fertilitatea
  • Studiul, realizat de Alice Lu-Culligan de la Școala de Medicină Yale (SUA) și colegii săi și publicat în revista cu acces liber „PLOS Biology”, respinge, de asemenea, afirmațiile conform cărora vaccinurile COVID-19 reduc fertilitatea.
  • Afirmațiile populare, în special, susțin că vaccinarea în timpul sarcinii ar putea dăuna fătului și că vaccinarea înainte de sarcină ar putea reduce fertilitatea femeilor.

Noile experimente pe șoareci se adaugă la dovezile tot mai numeroase împotriva afirmației populare potrivit căreia vaccinarea cu COVID-19 în timpul sarcinii timpurii poate provoca malformații congenitale sau probleme de creștere la făt, anunță Europaress, citată de Infosalus.

Studiul, realizat de Alice Lu-Culligan de la Școala de Medicină Yale (SUA) și colegii săi și publicat în revista cu acces liber „PLOS Biology”, respinge, de asemenea, afirmațiile conform cărora vaccinurile COVID-19 reduc fertilitatea prin efectele lor asupra proteinei syncytin-1.

În ciuda dovezilor din ce în ce mai numeroase care arată că vaccinarea cu COVID-19 în timpul sarcinii poate fi benefică atât pentru mamă, cât și pentru copil, îngrijorările legate de siguranță reprezintă o cauză majoră de ezitare a vaccinării.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Afirmațiile populare, în special, susțin că vaccinarea în timpul sarcinii ar putea dăuna fătului și că vaccinarea înainte de sarcină ar putea reduce fertilitatea femeilor.

Pentru a investiga aceste afirmații, Lu-Culligan și colegii săi au efectuat mai întâi experimente pe femeie șoareci gestante. Aceștia au constatat că administrarea vaccinului COVID-19 la începutul sarcinii nu a afectat dimensiunea fătului și nu a fost asociată cu niciun fel de malformații congenitale.