Noi experimente aduc dovezi că Vaccinul COVID-19 nu afectează sarcina sau fertilitatea

8131445 03.03.2022 A newborn is pictured at an intensive care unit at the perinatal centre, in Krasnodar, Russia. Vitaly Timkiv / Sputnik

Noile experimente pe șoareci se adaugă la dovezile tot mai numeroase împotriva afirmației populare potrivit căreia vaccinarea cu COVID-19 în timpul sarcinii timpurii poate provoca malformații congenitale sau probleme de creștere la făt, anunță Europaress, citată de Infosalus.

Studiul, realizat de Alice Lu-Culligan de la Școala de Medicină Yale (SUA) și colegii săi și publicat în revista cu acces liber „PLOS Biology”, respinge, de asemenea, afirmațiile conform cărora vaccinurile COVID-19 reduc fertilitatea prin efectele lor asupra proteinei syncytin-1.

În ciuda dovezilor din ce în ce mai numeroase care arată că vaccinarea cu COVID-19 în timpul sarcinii poate fi benefică atât pentru mamă, cât și pentru copil, îngrijorările legate de siguranță reprezintă o cauză majoră de ezitare a vaccinării.

Afirmațiile populare, în special, susțin că vaccinarea în timpul sarcinii ar putea dăuna fătului și că vaccinarea înainte de sarcină ar putea reduce fertilitatea femeilor.

Pentru a investiga aceste afirmații, Lu-Culligan și colegii săi au efectuat mai întâi experimente pe femeie șoareci gestante. Aceștia au constatat că administrarea vaccinului COVID-19 la începutul sarcinii nu a afectat dimensiunea fătului și nu a fost asociată cu niciun fel de malformații congenitale.

Exit mobile version