Noile tulpini ale coronavirusului, tot mai răspândite în România. INSP: Rata de confirmare a crescut cu 7,5%

Un test rapid care poate identifica 3 tulpini ale virusului în doar 2 ore, dezvoltat în Italia

Un test rapid care poate identifica 3 tulpini ale virusului în doar 2 ore, dezvoltat în Italia

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat joi că de la începutul anului au fost 546 de cazuri confirmate cu noile tulpini ale coronavirusului. Față de 15 martie 2021, rata de confirmare a crescut cu 7,5%.

Potrivit INSP, în 2021 au fost comunicate 1.034 de secvențieri finalizate până la data de 21 martie 2021 inclusiv, dintre care 546 au fost confirmate cu VOC („variants of concern” – variante care determină îngrijorare). Astfel, 542 de cazuri confirmate au fost cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), două cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) și două cu varianta braziliană (linia genetică P.1). Față de analiza anterioară, din data de 15 martie 2021, rata de confirmare a crescut cu 7,5%.

Distribuția pe județe a celor 542 de cazuri confirmate cu tuplina britanică este următoarea:

Cele două cazuri confirmate cu tulpina sud-africană au fost înregistrate în Argeș și București, iar cele cu tulpina braziliană în București.

„Faptul că pentru 30 dintre județe (71,4%), provenind din toate regiunile țării, există evidențe de transmitere a variantei B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă. În plus, așa după cum menționam și în analiza anterioară, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă”, explică reprezentanții INSP.

Conform acestora, cele mai multe cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Au fost înregistrate trei cazuri cu vârsta sub 1 an, pentru doi dintre copii fiind menționată apartenența la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost menționat nicio legătură epidemiologică.

De asemenea, se observă un număr mai mare de cazuri la bărbații cu vârste de 45-54 de ani, respectiv la 35-44 de ani și femei cu vârste de 45-54 ani.

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București (DSP) nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 352 de cazuri (65% ). Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (0,9%). Pentru 4 cazuri a fost menționat istoric de călătorie în alte țări.

145 de cazuri, reprezentând 27%, au avut contact cu caz confirmat cu noua variantă B.1.1.7 și/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Șase cazuri (1%) au fost încadrate ca infecții asociate asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

De la 30 de cazuri (6%) nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, arată reprezentanții INSP.

Aceștia spun că primele două cazuri confirmate cu varianta sud-africană au fost înregistrate la un cetățean turc, de 27 de ani, având ca județ de infectare Argeș, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat, a cărui sursă nu poate fi precizată și la o femeie de 42 de ani, din București, provenind dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19. „Sursa foarte probabilă este soțul, confirmat și el cu varianta sud-africană (B.1351), în laboratorul INCDMM Cantacuzino (în săptâmâna 12 care nu face obiectul prezentei
analize). Acesta a călătorit doar în țară, cu avionul, pe ruta București – Cluj. Locul expunerii nu poate fi precizat”, arată INSP.

Cele două cazuri confirmate cu varianta braziliană au fost depistate la un bărbat de 57 de ani, provenind dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, din care doar el a fost confirmat cu B.1.1.7 și la un bărbat de 38 de ani, fără nicio legătură epidemiologică identificată.

INSP susține că au fost înregistrate până în prezent 16 decese la cazuri confirmate cu VOC, toate cu B.1.1.7, în București (3), Bihor (1), Constanța (1), Covasna (1), Dâmbovița (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Timiș (2), Vâlcea (1), Vaslui (1), Vrancea (1).

Șapte decese au fost înregistrate la femei, iar 9 la bărbați.

„Douăsprezece dintre cazurile decedate (75%) avuseseră condiții medicale pre-existente, iar pentru alte 4 cazuri acestea nu au fost raportate, însă vârsta de peste 70 de ani la 3 dintre ele
reprezintă prin ea însăși un factor de risc pentru severitatea bolii. Un singur caz din cele decedate fusese vaccinat anti-COVID-19, cu 2 doze: femeie în vârstă de 88 de ani, având condiții medicale preexistente multiple, care foarte probabil nu a reușit să își formeze titrul de anticorpi necesar evitării unei forme severe a bolii”, arată INSP.

De asemenea, 40 din cele 546 cazuri confirmate cu VOC (7%) fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin anti-COVID-19: 36 cu vaccin Pfizer BioNTech: 13 cu o doză; 23 cu 2 doze;
4 cu vaccin AstraZeneca: toate cu o doză.

Exit mobile version