- Prin simpla etichetare nu se poate indica ce boală tratează
- Noua lege interzice atribuirea proprietăților de vindecare a unei boli
- Ministerul Sănătății va aproba comercializarea suplimentelor alimentare
Legea suplimentelor alimentare a fost adoptată de Parlament. Asta înseamnă că toate vor fi vândute doar cu indicația că sunt simple produse alimentare și nu tratament pentru o anumită boală. Iar amenzile pentru abateri ajung și la 15.000 lei.
Vera Mitra, vicepreședintele ANPC, vrea să se asigure că de acum încolo, legea va fi respectată: „Ea stabilește cadrul legal referitor la suplimentele alimentare comercializate ca produsele alimentare și prezentate ca atare. Știți foarte bine, se comercializează foarte multe produse ca suplimente alimentare în diverse standuri, în piețe, în locuri neautorizate. Noi urmărim să le spunem tuturor că este interzisă utilizarea afirmațiilor directe care să sugereze faptul că alimentația variată, echilibrată nu poate asigura cantități adecvate de substanțe nutritive“.
Sabin Piso, proprietarul firmei Seven Distribution, spune că această piață avea nevoie de reglementare: „Din ce am citit și noi în această nouă lege, cam toate lucrurile sunt benefice. Nu e nimic negativ care să impacteze, cel puțin zona noastră într-un anumit fel. Odată ce a apărut și problema asta de SARS-CoV-2 toată lumea probabil că a încercat să facă tot felul de produse și pe care să le marketeze într-un mod nu tocmai corect și probabil s-a dezvoltat o piață destul de mare în zona asta. Suplimente care se marketau într-un fel, în care arătau că scapi de anumite boli sau probleme de sănătate, ceea ce într-adevăr nu e ok. Nu poți tu să faci pe etichetă recomandări“.
Ligia este nutriționist și aplaudă și ea această lege. „Categoric. Există chiar și unele etichete ale produselor. Stabileau pentru ficat, pentru rinichi. În măsură să stabilească pentru ce e bun un anumit produs și în special de tip medicamentos, este doar medicul. Un supliment nu se ia fără sfat medical“, spune Ligia Alexandrescu, nutriționist.
Alex Bunea, în vârstă de 33 de ani, face parte din Federația Română de Power-lifting. Practică acest sport de mai bine de 5 ani. Cum majoritatea tinerilor care fac sport iau suplimente alimentare, el vrea să le transmită un mesaj: „Toată lumea trebuie să înțeleagă că performanță se poate face și fără suplimente. Nu suplimentele sunt cheia spre succes. Suplimentele, exact așa cum le spune, suplimentează o dietă pe care o ai. Verific tot ce găsesc pe etichetă, ca să înțeleg exact ce conține și chiar și așa când verific tot ce e pe etichetă, tot am semne de întrebări și tot nu cred că e real ce este pe etichetă. Dieta e baza, antrenamentul e baza“.