• Multe schimbări în cercetările medicilor, puține schimbări în protocoale
  • Spitalele sufocate, bolnavi de Covid-19 pe holuri
  • Medicii cer suplimentarea spitalelor Covid-19, guvernanții le promit și nu le fac

Se împlinesc nouă luni de epidemie în România. Nouă luni în care mai mult de 10.000 de suflete au pierdut lupta cu virusul. Nouă luni în care peste 440.000 de oameni s-au trezit, zile în șir, cu spaima în suflet. Sunt infectat, oare azi cum o să mă simt?

Medicii spun că virusul este imprevizibil și că se manifestă de la om de la om diferit. Multe lucruri s-au descoperit în lunile astea, nu și definiția de caz de la noi, care s-a modificat foarte puțin. Dacă la început era suficient un singur simptom, tuse, febră sau dureri de cap, ca să fii suspect, acum trebuie să prezinți trei dintre aceste modificări ale bolii, ca să fii testat. Uite cum s-a schimbat profilul pacientului.

În acest momente, lipsa gustului şi a mirosului apare mai târziu pe parcursul bolii, după 7 şi 10 zile de evoluţie. În prezent, un număr tot mai mare de persoane prezintă fenomene digestive în special un răsunet clinic asemător cu cel dat de colecist şi apar aceste fenomene digestive am observat, în special la femei. Altădată era clar, apărea febră 39-40 de grade, apoi apărea un cortegiu de fenomene respiratorii cu sau fără dureri musculare”, a spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Ai grijă de tine, dacă te îmbolnăvești va fi greu să găsești un pat în spital. La o medie de zece mii de cazuri pe zi, dintre care, statisticile medicale spun că 20% fac forme grave, statul nu te mai poate ajuta.

Ai văzut povestea lui Constatin Ifteme, care a stat o zi întreagă la camera de gardă la Matei Balș și care a filmat oameni în așteparea unui pat, cu tuburile de oxigen pe hol. Gândește-te că Institutul Matei Balș a fost din primele momente în prima linie și are posibilitatea de a trata pacienții. La Galați, de exemplu, bolnavii care aveau nevoie de spitalizare au așteptat trei zile în containere în curtea spitalului de urgență, fără să primească tratament, spitalul nu este în circuitul Covid-19. Soluția, pe care toți medicii din spitalele Covid o cer de luni de zile, se lasă așteptată.

Chiar dacă noi reușim în fiecare zi să avem un număr destul de mare de locuri pentru internări, ele nu sunt suficiente și asta pentru că, în circuitul Covid, din păcare, în acest moment sunt doar câteva spitale. Singura variantă reală este ca toate spitalele care pot să meargă pe un dublu circuit să o facă și să vadă pacienți cu SARS Cov-2”, a spus medicul Adrian Marinescu.

În primele luni ale epidemiei, toți cei infectați cu SARS Cov-2 au stat în spitale. Unii dintre ei fără simptome, săptămâni la rând doar pentru că testul era pozitiv. Ei bine, din pucntul ăsta de vedere s-au schimbat lucruri. După ce specialiștii noștri au decis să stea doar zece zile în spital, au redus perioada la 48 de ore, doar pentru investigații, iar de luna trecută nici investigațiile nu mai sunt obligatorii, medicii de familie sunt cei care preiau pacienții și îi supraveghează. Telefonic. Fără să le poată prescrie altceva în afară de vitamine, medicamente pentru febră sau tuse, ultima actualizare a protocolului de tratament este din august și nu îi ia în calcul pe cei de acasă.

„Ne ia două-trei zile să aducem salvarea acasă ca să le facă un test, asta dacă au simptome și încă patru-cinci zile până primesc rezultatul, cee ace înseamnă că pierdem timp extrem de important pentru ei și pierdem exact momente în care se pot agrava și pot fi aduși la spital”, explică Sandra Alexiu.

Dacă șansa de a fi tratați este o loterie, ne-ar putea ajuta testarea. E drept că a crescut foarte mult, spunea premierul că am ajuns la 54 de mii de teste posibile pe zi. Doar că nu le-am făcut niciodată, nici măcar nu am ajuns la 40 de mii. Testarea de la noi e ca în legenda Mănăstirii Argeşului. Tot de reuşit să depistăm în timpul săptămânii se năruie în weekend, când scade drastic numărul de teste. Duminică, de exemplu, au fost făcute puţin peste nouă mii de teste. Să ştii că experţii spun că, raportat la populaţia noastră, ar trebui să testăm cel puţin o sută de mii de oameni pe zi ca să facem progrese. Dar președintele spune că suntem bine.

Definiţia cazului sau a cazului suspect este actualizată destul de des de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cred că avem acolo cei mai buni specialişti, şi sunt convins că aşa cum descriu ei cazurile este corect.

Experții vorbesc deja despre valul trei al pandemiei. La noi, medicii sunt la capătul puterilor, bolnavii pe cont propriu, iar președintele, premierul și ministrul Sănătății ne asigură că stăm bine. Nouă ne-a luat 20 de zile să aflăm câte paturi de ATI sunt în România, 1.428 erau ieri, 202 în București și niciunul liber. Ne rămâne doar speranța ca măcar campania de vaccinare să funcționeze. Deocamdată, cei care ajung la spital văd lucrurile altfel.

Trebuie tras un semnal de alarmă. Toate spitalele unde sunt pacienţi Covid cred că sunt în aceeaşi situaţie. Sistemul este mai mult decât supra-aglomerat, este în colaps”, a spus Constantin Iftene, bolnav de COVID-19.