• O tulpină COVID-19, care a fost supranumită de mass-media „varianta de coșmar”, dublează rapid numărul de infecții în țările în care a fost detectată.
  • Tulpina, cunoscută sub numele de XBB, a fost descoperită în peste 17 țări din Asia și Europa.
  • A fost supranumită „coșmar” de către presa asiatică din cauza vitezei cu care se răspândește.

O tulpină COVID-19, care a fost supranumită de mass-media „varianta de coșmar”, dublează rapid numărul de infecții în țările în care a fost detectată. Tulpina, cunoscută sub numele de XBB, a fost descoperită în peste 17 țări din Asia și Europa.

A fost supranumită „coșmar” de către presa asiatică din cauza vitezei cu care se răspândește și a modului în care pare să se ascundă de protecția celor care sunt vaccinați sau au imunitate naturală.

Nu există semne că ar provoca boli mai grave. Expertul în boli infecțioase de la UC Berkeley, John Swartzberg, a declarat pentru San Francisco Chronicle că această variantă nu este „diferită de celelalte”.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Reacționând la faptul că XBB a fost numit un „coșmar”, el a spus: „Este un raport destul de iresponsabil, deoarece este imposibil să știm ce înseamnă toate aceste variante. Vedem o mulțime de noi variante care folosesc o abordare similară pentru a supraviețui – găsesc modalități de a ocoli modul în care obținem imunitate de la vaccinuri și de la infecții anterioare cu modificări ale proteinelor de vârf. XBB nu este diferit de celorlalte”.

Aceasta a fost descoperită pentru prima dată în India în luna august, iar de atunci a fost detectată în Bangladesh, Japonia, Singapore, Denmakar și Australia. Ministerul Sănătății din Singapore a declarat că XBB a trecut de la 22 la sută din cazuri la 54 la sută din cazuri într-o săptămână.

Acesta a adăugat că nu există dovezi că XBB provoacă boli mai grave, deși pare a fi rezistent la tratamente. Acest lucru vine în contextul în care infecțiile cu SARS-Cov-2 au crescut în mod constant în Anglia. Rata de creștere a încetinit în ultimele zile, ultimele cifre arătând prima scădere de la o săptămână la alta din 18 septembrie.

Un număr de 10.387 de pacienți cu rezultate pozitive la coronavirus se aflau în spital până la ora 8.00 a zilei de 19 octombrie, potrivit NHS England. Această cifră a scăzut cu două procente față de 10.608 cu o săptămână înainte. Numărul pacienților a depășit 14.000 la jumătatea lunii iulie a acestui an, în momentul de vârf al valului de infecții cauzate de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 ale virusului. Această cifră a fost cu mult sub nivelurile înregistrate în timpul primelor valuri ale pandemiei.