- Partenerii OMS precum Gavi și UNICEF pot cumpăra vaccinuri Mpox înainte de aprobare.
- Se așteaptă ca OMS să acorde o licență de urgență pentru vaccinuri în septembrie.
- Un purtător de cuvânt al Gavi a declarat că prioritatea numărul unu este ca dozele donate să ajungă în țări și în programele de vaccinare.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat vineri că vaccinurile Mpox ar urma să ajungă în Republica Democrată Congo în următoarele zile pentru a combate o nouă tulpină a virusului.
„Sperăm să avem prima livrare în următoarele câteva zile, iar apoi se va acumula”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus reporterilor în cadrul unei conferințe de presă, scrie Reuters.
Excepție de la reguli pentru a grăbi procesul de vaccinare
OMS a declarat că partenerii săi pot începe să cumpere vaccinuri mpox înainte ca acestea să fie aprobate de agenția de sănătate a ONU, ridicând regulile sale obișnuite în încercarea de a aduce vaccinurile mai repede în Africa.
În prezent, aceasta examinează cererile de licențe de urgență pentru două vaccinuri produse de Bavarian Nordic și KM Biologics din Japonia. Tedros a declarat că se așteaptă ca acestea să fie acordate în următoarele două săptămâni.
Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al OMS pentru mpox, a declarat că speră că vaccinurile și alte intervenții ale partenerilor din domeniul sănătății vor contribui la scăderea cazurilor în viitorul apropiat.
Două vaccinuri, produse de compania daneză Bavarian Nordic și de compania japoneză KM Biologics, sunt deja aprobate de autoritățile de reglementare din întreaga lume, inclusiv din SUA și Japonia, și au fost utilizate pe scară largă pentru mpox din 2022. Aproximativ 1,2 milioane de persoane au primit vaccinul Bavarian Nordic în SUA. Se așteaptă ca OMS să acorde o licență de urgență pentru vaccinuri în septembrie.
Cu toate acestea, în această săptămână, unul dintre producătorii de vaccinuri, Bavarian Nordic, a declarat că are nevoie de comenzi imediate de la organizații precum Gavi și OMS pentru a face mai multe vaccinuri în acest an. Acest fapt a stârnit temeri că țările cu venituri mai mici ar putea să rămână pe dinafară sau să fie forțate să se bazeze pe donații precare din partea țărilor cu venituri mari, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID-19, scrie Reuters.
La începutul acestei luni, OMS a declarat mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței, o urgență globală de sănătate publică în urma unei epidemii de infecție virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit și în țările vecine. Peste 18 000 de cazuri suspecte de mpox au fost raportate în Congo până acum în acest an, cu 629 de decese, în timp ce peste 150 de cazuri au fost confirmate și în Burundi, a declarat Tedros.