• Experții în domeniul sănătății din întreaga lume trag un semnal de alarmă, deoarece încep să raporteze că Omicron BA.5, tulpina de coronavirus care în prezent depășește alte variante în ceea ce privește infecția și a devenit tulpina dominantă în SUA și în străinătate, are capacitatea de a reinfecta oamenii în câteva săptămâni de la contractarea virusului.
  • Un studiu publicat săptămâna trecută în Science a confirmat realitatea îngrijorătoare pe care mulți ar putea să o fi experimentat deja în mod anecdotic prin multiplele reinfecții succesive: aceste două noi subvariante se sustrag protecției oferite de infecțiile și vaccinurile anterioare.
  • Deși experții consideră că aceste tulpini actuale vor alimenta probabil noi valuri, ei au menționat că vaccinurile vor oferi o imunitate parțială și pot proteja în continuare împotriva unor infecții potențial mai grave.

Experții în domeniul sănătății din întreaga lume trag un semnal de alarmă, deoarece încep să raporteze că Omicron BA.5, tulpina de coronavirus care în prezent depășește alte variante în ceea ce privește infecția și a devenit tulpina dominantă în SUA și în străinătate, are capacitatea de a reinfecta oamenii în câteva săptămâni de la contractarea virusului.

Andrew Roberston, șeful serviciului de sănătate din Australia de Vest, a declarat pentru News.com.au că, deși anterior se susținea că majoritatea oamenilor ar fi păstrat un anumit nivel de protecție împotriva reinfectării dacă erau vaccinați sau dacă au păstrat un anumit nivel de imunitate naturală datorită unei contracții recente a virusului, acest lucru nu a fost valabil în cazul celei mai recente tulpini.

Ceea ce observăm este un număr tot mai mare de persoane care au fost infectate cu BA.2 și care au fost infectate după patru săptămâni”, a explicat medicul în timpul unui interviu acordat postului de știri australian. Așa că, poate șase până la opt săptămâni, ei dezvoltă o a doua infecție, iar aceasta este aproape sigur BA.4 sau BA.5″.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Capacitatea tulpinilor BA.4 și BA.5 de a reinfecta persoane care în valurile anterioare de Covid-19 ar fi avut o imunitate mai puternică i-a determinat pe unii experți să înceapă să numească această ultimă tulpină cea mai transmisibilă de până acum.

Preiau controlul, așa că, în mod clar, sunt mai contagioase decât variantele anterioare ale omicronului”, a declarat David Montefiori, profesor la Human Vaccine Institute din cadrul Duke University Medical Center, într-un interviu acordat NBC News.

Estimările federale publicate marți de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că BA.5 a depășit acum ca tulpină dominantă în SUA, fiind responsabilă pentru aproximativ 54% din cazurile înregistrate în săptămâna care s-a încheiat la 2 iulie 2022.

Și, deși numărul mediu de cazuri noi pe care SUA le înregistrează în fiecare zi a oscilat în mod constant între 95.000 și 115.00, potrivit datelor de la The New York Times, experții se tem că o combinație de teste la domiciliu care nu raportează cazurile pozitive, închiderea centrelor de testare finanțate de guvern și o creștere a numărului de state care au oprit actualizarea zilnică a datelor a dus la o imagine mai puțin precisă despre cât de mult pătrunde efectiv această nouă tulpină în țară.

Un studiu publicat săptămâna trecută în Science a confirmat realitatea îngrijorătoare pe care mulți ar putea să o fi experimentat deja în mod anecdotic prin multiplele reinfecții succesive: aceste două noi subvariante se sustrag protecției oferite de infecțiile și vaccinurile anterioare.

Profesorul de imunologie Danny Altmann, coautor al articolului din Science, alături de Rosemary Boyton, profesor de imunologie și medicină respiratorie, a discutat despre rezultatele cercetării lor într-un articol de opinie recent. Aceștia au remarcat că, contrar credinței populare conform căreia vaccinurile și infecțiile anterioare ar asigura un zid de imunitate”, națiunile se confruntă în schimb cu val după val de cazuri noi”.

În cadrul studiului, profesorul Altmann explică modul în care au fost urmărite persoanele care au fost triplu vaccinate și cele care au suferit infecții în timpul valurilor anterioare Omicron.

Acest lucru ne permite să examinăm dacă Omicron a fost așa cum sperau unii, un stimulent natural benign al imunității noastre Covid”, a scris el în The Guardian. Se pare că nu este cazul”.

Cei mai mulți oameni chiar și atunci când au fost triplu-vaccinați au avut un răspuns de 20 de ori mai mic la anticorpii neutralizanți împotriva Omicron decât împotriva tulpinii inițiale Wuhan””, a declarat Altmann, menționând că în mod important infecția cu Omicron a fost un stimulent slab al imunității la alte infecții cu Omicron”.

Este un fel de virus invizibil, care intră sub radar”, a spus el, subliniind că „chiar și după ce am avut Omicron, nu suntem bine protejați împotriva altor infecții”.

Cercetările lui Altmann par să confirme alte studii recente, publicate în ultimele săptămâni, care avertizează asupra capacității noilor subvariante de a se sustrage protecția oferită de măsurile de precauție anterioare de întărire a imunității și anume vaccinarea și imunitatea naturală.

Cercetările publicate în revista Nature de la Universitatea Columbia, un studiu care nu a fost încă revizuit de colegi, sugerează că BA.4 și BA.5 sunt de patru ori mai rezistente la anticorpii din vaccinuri decât BA.2, o subvariantă care a devenit tulpina dominantă în SUA în aprilie, înlocuind tulpina originală care a condus valul de iarnă în întreaga țară.

Deși experții consideră că aceste tulpini actuale vor alimenta probabil noi valuri, ei au menționat că vaccinurile vor oferi o imunitate parțială și pot proteja în continuare împotriva unor infecții potențial mai grave.

Datele noastre sugerează că aceste noi subvariante Omicron vor fi probabil capabile să conducă la valuri de infecții în populațiile cu niveluri ridicate de imunitate la vaccin, precum și de imunitate naturală BA1 și BA2″, a declarat Dr. Dan Barouch pentru CNN. Este probabil ca imunitatea după administrarea vaccinului să ofere în continuare o protecție substanțială împotriva bolilor grave cu BA4 și BA5″.

Dr. Barouch a fost unul dintre coautorii unei lucrări separate, publicată cu New England Journal of Medicine, care a constatat că a existat o reducere de trei ori a anticorpilor neutralizanți din vaccinuri și infecții împotriva BA.4 și BA.5, care a fost substanțial mai mică decât BA.1 și BA2.