Noua Zeelandă intră din nou în carantină, din cauza unui singur caz de COVID

Jacinda Ardern - poză steag
  • De miercuri, timp de trei zile, Noua Zeelandă intră sub o carantină strictă.
  • Capitala țării, Auckland este plasată sub carantină de aproape 7 zile.
  • Noul caz de Covid-19 este suspect a fi din tulpina Delta.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a plasat Noua Zeelandă sub o carantină strictă după ce marți, 17 august, a fost raportat primul caz de coronavirus după șase luni de zile în cel mai mare oraș al țării, capitala Auckland.

Ardern a declarat că trebuie adoptată o strategie dură și rapidă care să stopeze infectările cu Covid-19, dar anunțul ei a a dus cumpărături generate de panică, închideri bruște ale afacerilor și a școlilor, ori birouri care fac ultimele schimbări de a intra în online.

Toată Noua Zeelandă va fi sub o carantină dură de nivel 4 pentru cel puțin trei zile, începând cu ziua de miercuri, 18 august. Aucklandul va fi plasat sub carantină timp de șapte zile.

„Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ieși cât mai rapid din acest lucru este să acționăm dur”, a declarat Ardern într-o conferință de presă.

„Am luat decizia pe baza faptului că este mult mai bine ca să începem cu niveluri ridicate și apoi să coborâm, mai degrabă decât să urcăm, să nu stăpânim virusul și să-l vedem cum se mișcă repede”, a mai spus ea.

Școlile, birourile și afacerile vor fi închise și doar serviciile esențiale vor fi operaționale.

Cumpărătorii au luat cu asalt supermarketurile imediat ce veștile unui nou caz și o nouă carantină s-au propagat.

Un bărbat de 58 de ani din Auckland, care nu a fost identificat, a contactat noua tulpină Delta, cu toate că tulpina nu a fost secvențiată.

Vaccinările anti-COVID vor fi suspendate pentru cel puțin 48 de ore.

Ultimul caz comunitar raportat de Covid-19 în Noua Zeelandă a fost în luna februarie. Cetățenii țării au trăit fără restricții, cu toate acestea granițele internaționale au fost în mare parte închise.

Țara a raportat în medie aproximativ 2.500 de cazuri confirmate de coronavirus și 26 de decese.

Dolarul neozeelandez s-a prăbușit la anunțul premierului, căzând cu 1,5% după anunțul carantinei.