• Alexandru Rafila nu exclude apariția Omicron în cazul celor trei români din Africa de Sud.
  • Ministrul susține că trebuie mărită capacitatea de testare, dar este exclusă, pentru moment, carantina.
  • Trei persoane sosite din Africa de Sud au fost testate pozitiv COVID-19 la aterizare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu este exclus ca la rezultatul testelor celor trei români să apară noua tulpină Omicron. Acesta spune că trebuie mărită capacitatea de testare, însă nu se pune problema, în prezent, de lockdown.

„Așteptăm rezultatele. Sigur că nu e exclus să fie și noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a spus Alexandru Rafila. Acesta menționează că nu se poate discuta deocamdată de noi restricții pentru că sunt doar câteva cazuri și nici acelea nu au încă rezultatul secvențierii. El consideră că sistemul medical trebuie pregătit pentru un eventual val 5, în care va fi „un mix” de cazuri.

Carantina, exclusă în prezent în România

„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a precizat ministrul.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic”, a răspuns Alexandru Rafila când a fost întrebat dacă se va impune carantina în cazul înmulțirii cazurilor.