• Coronavirusul se transmite la fel indiferent de vreme
  • Transmiterea pe suprafeţe nu este un factor major al pandemiei
  • Problema sezonului rece este că oamenii vor sta mai mult înăuntru

Nu frigul te îmbolnăveşte de Covid-19, ci oamenii pe care îi întâlneşti. E drept, odată cu frigul, răceşti mai uşor, dar noi studii arată că vremea rece nu este un factor de transmitere accelerată a virusului.

Pe scurt, fie că e cald, fie că e frig, virusul circulă la fel, depinde numai ce faci tu ca să te protejezi. Pericolul acum este că stai mai mult în spaţii închise şi în casă, unde, dacă intri în contact cu persoane infectate, te îmbolnăveşti mai repede.

Anamaria Dobrotă, medic infecţionist: „Încărcătura virală se referă la cantitatea de virus dintr-un anumit spaţiu. Cele mai periculoase locuri sunt spaţiile închise, aglomerate, unde această încărcătură virală este în continuă creştere. Practic, ne expunem la o doză mai mare. Adică, doza infectantă creşte direct proporțional cu încărcătura virală a unui loc“.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

„De aceea, în momentul în care ne expunem la un loc cu încărcătură virală mare, un spaţiu închis, cu multă lume, avem şanse mai mari de a contacta virusul“, mai spune medicul.

De la începutul pandemiei şi până acum au fost recomandări care s-au tot schimbat. Câteva sunt însă constante, printre care şi aerisirea temeinică a camerelor. Nu-ţi fie teamă de frig, aeriseşte încăperile şi la serviciu şi acasă şi limitează întâlnirile care nu sunt stric necesare, îţi spun medicii.