Numărul adolescenților diagnosticați cu depresie, în creștere: „Arată dezinteres şi o lentoare în comportament”

Pandemia a crescut numărul adolescenţilor depresivi. Şcoala online şi izolarea de colegi şi prieteni i-a făcut pe adolescenţi să se simtă nefericiţi şi obosiţi. Psihologii atrag atenţia că stările depresive ale adolescenţilor pot fi foarte greu de obsevat de prieteni sau părinţi.

Mihai Copăcean, psiholog: „Depresia la adolescent este diferită de depresia la adulţi. De multe ori este mascată. O scădere a interesului pentru lucruri care înainte îi ofereau o plăcere, fie că sunt activităţi pe care le făceau în familie, singuri sau cu prietenii. Arată dezinteres şi o lentoare în comportament.”

Depresia la adolescenți

Un studiul al psihologului Mihai Copăceanu arată că aproape jumatate dintre adolescenţi s-au simţit mai nefericiţi în pandemie. 41% dintre ei s-au simţit mai obosiţi, chiar dacă au avut puţine activităţi. Jumătate au mâncat mai mult, iar peste 80% au recunoscut că au folosit excesiv internetul. Mihaela, o studentă de 22 de ani, spune că lucrurile simple au devenit cele mai obositoare.

Mihaela, studentă: „Deodată începusem să nu mai am încredere în mine. Începuse să mi se pară că nu mă mai descurc cu lucruri simple cu care înainte mă descurcam. La un moment dat ajunsesem să mi se pară foarte greu să dau un email, pe care îl dădusem de zeci de mii de ori până atunci.”

Exit mobile version