Numărul cazurilor de gripă a scăzut cu 98% față de aceeași perioadă din 2019. Care ar putea fi explicațiile

Cazurile de gripă au scăzut cu 98%. Care ar putea fi explicațiile. COVID-19, răceală Sursa foto: Profimedia
  • Numărul cazurilor de gripă a scăzut la nivel global
  • O explicaţie ar putea fi măsurile de protecţie impuse din cauza pandemiei
  • O nouă explicaţie prinde avânt: interferenţa virală

Numărul cazurilor de gripă a scăzut. La nivel global, se estimează că rata infecţiilor gripale a scăzut cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele colectate de OMS. E de vină pandemia?

O explicaţie ar putea fi izolarea şi măsurile de protecţie, precum purtarea măştii şi distanţarea socială. Şi o altă explicaţie interesantă ar fi interferenţa virală. Atunci când o persoană este infectată cu un virus, este mai puţin probabil să fie infectată de altul în acel timp.

Institutul de Sănătate publică din Anglia a studiat probe prelevate de la aproximativ 20,000 de persoane în primele patru luni ale anului. A descoperit că în cazul oamenilor care au avut gripă, şansele să aibă de asemenea coronavirus au fost cu 58% mai mici.

Iată ce spune Anamaria Dobrotă, medic infecţionist despre această teorie a interferenţei virale: „Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen.“

„Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism, sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epiteliul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale“, mai explică medicul.

În Australia au fost 14 cazuri de gripă în aprilie, comparativ cu 367 în 2019.

În Chile au fost 12 cazuri în perioada aprilie-octombrie, comparativ cu aproape 7.000 anul trecut.

În UK au fost raportate 767 de cazuri, raportat la 7000 anul trecut.