• În 2020, 4,8 milioane de europeni au fost diagnosticați cu cancer
  • În lipsa pandemiei, încă 1 milion de oameni ar fi fost diagnosticați cu cancer în UE
  • Cezar Irimia spune că numărul cazurilor de cancer va exploda după pandemie
  • Comisia Europează a lansat în 2021 Planul European de combatere a cancerului

Pandemia a îngreunat diagnosticarea oncologică. La nivel global, diagnosticarea cancerului a fost afectată în 122 de țări, din 163, anunță Organizația Mondială a Sănătății.

Cifrele sunt de-a dreptul alarmante. În 2020, 4,8 milioane de europeni au fost diagnosticați cu cancer. Adică peste 13.000 de persoane în fiecare zi, 546 în fiecare oră, 9 în fiecare minut. Asta în condițiile în care Organizația Europeană pentru Cancer spune că numărul real de cazuri ar fi fost cu un milion mai mare dacă nu ne-am fi aflat în pandemie. La noi, în 2020, au fost diagnosticate cu cancer aproape 99.000 de persoane, iar peste 54.000 de persoane au decedat din cauza bolii.

Și dacă te gândești că asta s-a întamplat doar în țările sărace, îți spun că și cele bogate s-au confruntat cu aceleași probleme. Aceste cifre alarmante vin în contextul în care sistemul medical din toată lumea s-a axat pe controlul pandemiei și pe tratarea pacienților COVID-19. Accesul în spitale a fost restricționat, iar unele țări s-au confruntat cu lipsa medicamentelor împotriva cancerului.

Care vor fi consecințele?

Specialiștii spun că după încetarea pandemiei, numărul de cazuri de cancer va exploda. Medicul Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer care îmi spunea că nu avem capacitatea sanitară să tratăm un număr mai mare de pacienți oncologici și că nici măcar nu avem un registru al bolnavilor de cancer din care să știm câți sunt exact, unde, ce fel de cancer sau în ce stadiu.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Medicul se teme că mulți pacienți și-ar putea pierde viața în acest fel. Cezar Irimia mai spune că anul trecut au murit cu 6.000 mai mulți pacienți diagnosticați cu cancer decât media din anii trecuți

Există soluții pentru rezolvarea acestei crize?

La începuul acestui an, Comisia Europeană a prezentat Planul European de combatere a cancerului. Planul își propune să elimine inegalitățile legate de șansele de diagnosticare, tratament, dar și șansele de vindecare, prin acțiuni de sprijinire, coordonare și completare a eforturilor statelor membre.

Datele arată că 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite, iar mortalitatea poate fi, de asemenea, redusă prin diagnosticarea timpurie, dar și prin administrare de tratamente mai eficiente.