• Numărul de decese înregistrat în municipiul Iaşi în luna octombrie 2021 este cel mai mare din ultimii 30 de ani, susţin autorităţile.
  • 931 de oameni au murit în oraș, luna trecută.
  • O astfel de situaţie nu a mai fost înregistrată din 1917, în perioada Primului Război Mondial.

Reprezentanţii Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor Iaşi susţin că numărul de decese înregistrat în municipiul Iaşi în luna octombrie 2021 este, de departe, cel mai mare din ultimii 30 de ani.

O cercetare rapidă în arhivele Evidenţei Populaţiei arată că o astfel de situaţie tragică nu a mai fost înregistrată din 1917, în perioada Primului Război Mondial, arată Primăria Iaşi.

Astfel, în octombrie 2021 au fost înregistrate 931 de decese, mai mult decât dublu faţă de o perioadă normală. Spre comparaţie, în luna octombrie a anului 2020, când România se afla în cel de-al doilea val, au fost înregistrate 549 de decese.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Astfel, numărul de decese din luna octombrie 2021 este cu 70% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În luna octombrie a anului 2019 au fost înregistrate 470 de decese în municipiul Iaşi, aproximativ jumătate din cel de luna trecută.

„Dintre cele 931 de decese, 448 sunt ale unor persoane care au fost diagnosticate şi cu COVID-19. Din acelaşi număr, 564 de decese sunt ale unor cetăţeni din Municipiul Iaşi. (Certificatul de deces este emis în localitatea unde are loc decesul, astfel încât în Municipiul Iaşi au decedat şi 367 de persoane cu domiciliul în alte localităţi sau judeţe). Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, confruntate şi cu situaţiile Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor Iaşi, în cursul lunii octombrie a acestui an au decedat 258 de persoane din Municipiul Iaşi diagnosticate şi cu COVID-19”, a mai transmis Primăria.

Conform acesteia, din numărul total de decese ale cetăţenilor din municipiul Iaşi în luna octombrie (564), aproape jumătate (258) au fost în cazul unor persoane diagnosticate cu COVID-19.

„În Municipiul Iaşi, aproape o treime (258) din numărul total de decese în cazul unor persoane diagnosticate cu COVID-19 de la începutul pandemiei (794) a fost înregistrat în luna octombrie a acestui an”, a mai arătat Primăria Iaşi.

În luna septembrie a acestui an – la începutul celui de-al patrulea val al pandemiei în România – în Iaşi au fost înregistrate 471 de decese, faţă de 430 în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o creştere de 10%.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, creşterea numărului de decese este vizibilă şi în evoluţia pandemiei de la un an la altul. În perioada ianuarie – octombrie 2020 au fost înregistrate 4.396 de decese în Municipiul Iaşi (o medie de 440 de decese pe lună); în perioada ianuarie – octombrie 2021 în Municipiul Iaşi au fost înregistrate 5.296 de decese (o medie de 530 de decese pe lună), creşterea fiind de 17%.