• Cel mai mare Centru de Transfuzii din Oltenia abia face față solicitărilor.
  • Numărul donatorilor a fost în 2020 de trei ori mai mic față de 2019.

Covid-ul pune în pericol și viețile celor care nu au luat virusul. Odată cu pandemia, numărul donatorilor de sânge a scăzut. La Craiova, de exemplu, la cel mai mare centru de transfuzii sanguine din Oltenia, în 2020 au venit de 3 ori mai puțini donatori, decât în 2019. Iar această absență o simt bolnavii a căror viață depinde de câteva picături de sânge.

„Astăzi au fost ceva mai mulți. Peste 60 de persoane au venit la Centrul de Transfuzii, dar să știi că doar jumătate dintre ei au și putut dona. Nu toate persoanele care au intenții bune îndeplinesc condițiile. Și să știi că astăzi numărul a fost atât de mare pentru că familiile a două paciente aflate în stare gravă, două mame cu copii mici, au cerut ajutor pe rețelele de socializare”, a transmis Luiza Paraschivu, corespondent Aleph News.

Cât de mare este cererea

„Adriana Turculeanu, managerul centrului de Transfuzii, mi-a spus că , în medie, spitalele cer aproximativ o sută de pungi pe zi. În condițiile în care au fost zile în care prin centru n-au trecut mai mult de 13 donatori, este ușor de înțeles că nu este sânge pentru bolnavi. Și nu doar sângele este problema. Uite, una dintre tinerele mame despre care aminteam mai sus are nevoie de masă trombocitară. Are nevoie de câteva pungi pe zi. Astăzi, la Centrul de Transfuzii din Craiova nu era niciuna. Medicii de aici au cerut ajutorul colegilor din alte județe, dar foarte greu au reușit să obțină. În primele 3 zile ale acestui an, peste 60 de unități de masă trombocitară au fost găsite cu greu, în toată Oltenia și au fost împărțite la șase pacienți în stare gravă, printre care și un copil de 15 ani”, a mai spus Luiza Paraschivu.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
  • Donatori/ lună în 2020: aproximativ 400
  • donatori/ lună 2019 : aproximativ 1400
  • În 2020, cei mai mulți donatori au fost în luna ianuarie – aproximativ 900
  • Solicitări zilnice la Centrul de Transfuzii Craiova: aproximativ 100 unități de sânge/zi