- Gen Z sunt preocupați de sănătatea lor mintală și fizică și căută îngrijire preventivă.
- Sandra Alexiu: Generațiile actuale sunt mai interesate de consulturi și consiliere.
- Sandra Alexiu: Gen Z caută consiliere pentru probleme de sedentarism și stres.
Tot mai mulţi tineri din gernerația Z ajung la medici de la vârste din ce în ce mai mici pentru probleme de sănătate care, până acum, le aveau în general seniorii. Aceasta este observaţia comună pe baza experienţei a patru medici de specializări diferite, scrie Ziarul Financiar.
Sandra Alexiu, medic de familie, spune că generațiile actuale sunt mai interesate de consulturile preventive. Cauzele? Stresul, sedentarismul și alimentaţia.
Ce este diferit în comportamentul tinerilor dacă e să comparăm cu alte generații, atunci când vine vorba de mersul la medic, dar și de problemele de sănătate pe care încep să le aibă?
„Depinde și de grupa de vârstă despre care vorbim. Dacă vorbim despre persoane de 30-40 de ani, care sunt deja salariați și care au un ritm de viață mai alert, vin la controale preventive, ei vin și întreabă despre analizele anuale. Deci practic sunt interesați să-și facă din când în când controale ca să vadă dacă suferă de ceva.
ceea ce am observat în ultima vreme este că foarte mulți tineri și chiar copii suferă de afecțiunea ochiului din cauza expunerii prelungite la ecranele dispozitivelor electronice și a faptului că petrec ore întregi cu ochii în calculator sau în telefon. Aceștia suferă de sindromul ochiului uscat. Foarte multe consultații se întorc de la oftalmologie cu această afecțiune și li se prescriu lacrimi artificiale ca să se amelioreze efectele pe care le au ecranele asupra ochilor și alte patologii”, scrie Sandra Alexiu, medic de familie, pentru Aleph News.
Ce tipuri de consultații preventive sunt cele mai frecvente în rândul generației Z?
„În general, sunt interesați să facă toate analizele, că așa sunt obișnuiți din tinerețe, dar lucrurile nu mai stau așa. Cel puțin în sistemul de asigurări de sănătate, se asigură pentru fiecare grupă de vârstă un pachet de analize preventive. În funcție de sex, în funcție de grupa de vârstă și de riscurile pe care le identificăm în familie, recomandăm un pachet de analize care diferă de la o grupă de vârstă la alta. Aceste analize sunt analize uzuale, care se pot face cu bilet de trimitere și sunt gratuite pentru persoanele asigurate, dar și mai nou pentru persoanele neasigurate. Deci, pentru toți, în funcție de grupa de vârstă, le putem da un număr de 8, 6, 10 analize, în funcție de ce considerăm că este necesar. Dar asta face medicul după ce consultă pacientul, stă de vorbă cu el, află care este situația familială, ce boli mai sunt în familie, ce ar putea moșteni, și în funcție de asta noi le recomandăm un pachet de analize preventive conform vârstei”, a adăugat Sandra Alexiu.